Cukrovka?

V posledních dnech na sobě pozoruji nezvyklé příznaky. Musím pořád pít, zejména dopoledne (dnes jsem vstávala v 7 hodin, teď je 10 a mám v sobě více než litr vody a myslím, že bych klidně vypila i více, což u mne není obvyklé), tím pádem chodím častěji na záchod. Mám neustále sucho v ústech, k tomu průjem (ačkoli jím stravu, na kterou jsem zvyklá - ale průjem přichází jen ráno jako pravidelná stolice, jenže v polotekutém stavu, přes den nikoli) a začal mi mokvat pupík (vyplachuji jej heřmánkem a zdá se mi, že se začíná zklidňovat). Ráno a večer bývám unavená (více než obvykle), přes den ani ne. Hledala jsem tyto příznaky na internetu a zjistila jsem, že v úvahu přichází i cukrovka, což mne vyděsilo. Ve starším věku ji měla babička z matčiny strany. Matka naštěstí zatím ne. Mám velkou nadváhu, ale s pomocí výživové poradkyně úspěšně pracuji na jejím snížení. V posledních letech se stravuji vcelku zdravě (tj. dost ovoce a zeleniny, cereálií, bílé pečivo zřídka, maso převážně drůbeží a rybí, pravidelné jídlo vždy po několika hodinách apod.), čímž netvrdím, že nikdy nezhřeším, a pravidelnou součástí mého režimu je i pohyb. Loni jsem absolvovala dva krevní testy (ten druhý byl koncem července) a glukózu jsem vždy měla mezi 4,5 až 5, což je spíše v dolní části doporučovaného pásma. Je možné, že by se to náhle za půl roku takto zvrtlo? Ke své obvodní lékařce se na krev dostanu nejdříve za deset dní a ta nejistota mě ubíjí, a tak doufám, že mi k tomu na základě výše uvedených informací můžete něco říci. Ještě bych měla uvést, že se o mne počátkem týdne pokoušelo nějaké nachlazení, při kterém jsem cítila škrábání v krku a trochu i v ústech, ale to už jsem myslím překonala, takže myslím, že to sucho v ústech s tím nesouvisí. Další informace o zdravotním stavu: lehčí forma astma, alergie na několik málo potravin, otoky nohou (nosím kompresní punčochy), občasné pálení žáhy

Odpověď odborníka:

Dobr den bohužel vás stav by vyžadoval podrobnější vyšetření, na dálku se nedá nic konkrétnějšího říci - jen to, že čtvrtrok je dlouhá doba v tělesném řádu, může se stát cokoli včetně vyvinutí cukrovky. Konzultovala bych svůj stav spíše s internistou, kerý má větší přehled o nemocech vnitřních - včetně endokrinologie a nemocí ledvin (měla jste např. vyšetření na žlázy s vnitřní sekrecí?). Měl by lékař dát do souvislosti vaše interní diagnosy, stav metabolismu /hubnete/ a vaše další potíže. Vyšetření proto dlouho neodkládejte. Hezký den.

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rakovina vaječníků se dokáže v těle dlouho skrývat
Články: Rakovina vaječníků se dokáže v těle dlouho skrývat
Rakovina vaječníků patří k...
Urologické vyšetření
Články: Urologické vyšetření
Urologie je lékařský obor...
Častí společníci: reflux jícnu a astma
Články: Častí společníci: reflux jícnu a astma
Pokud se léčíte s astmatem...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Bolest v krku může zaútočit kdykoli. Buďte připraveni
Příčinou intimního trápení může být alergie
Články: Příčinou intimního trápení může být alergie
Svědění, pálení a další...
Trápí vás zácpa? Možná tělu chybí vitaminy
Články: Trápí vás zácpa? Možná tělu chybí vitaminy
Pokud máte potíže s tuhou...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: