Cukrovka

Dobry den! Pred rokem jsem mel cukr na lacno 6,2. Doktorka mi tvrdi, ze mam cukrovku. Kdyz jsem ji rekl, ze cukrovka je od 7, tak mi rekla,ze nelecime cisilka a predepsala mi hned lek metformin 500mg, jednu tabletu vecer.OGTT 9,1.HbA1c jsem mel 33. Vsechny ostatni merene hodnoty byly v poradku. Zajimalo by me jestli je nutne brat lek. Nebo jestli treba funguje jako prevence. Je mi 55 let. A lecim se s vysokym tlakem. Lek rhefluin.Vyska192.vaha 95kg.Dekuji

Odpověď odborníka:

Milý Antoníne,
podle hodnot, které uvádíte, se doopravdy nejedná o cukrovku, ale tzv. prediabetes (jednak hraniční glykémie nalačno, a také porucha glukózové tolerance). Protože máte obě poruchy a k tomu vysoký tlak, je léčba metforminem vhodná, zpomalí přechod poruchy do skutečné cukrovky. Rhefluin obsahuje hydrochlorothiazid, který má neblahý vliv na krevní cukr, proto by bylo vhodné jej vyměnit za nějaký modernější lék, který glykémii neovlivňuje. A pozor - nejdůležitější součástí léčby je zdravá strava a pravidelný pohyb!

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: