Cukrovka a nadváha

Dobrý den, jsem diabetik II. stupně, píchám si inzulin, celkem 52 j. v průběhu dne. Mám nadváhu cca o 20 kg. Zároveň mám voperovány endoprotézy kyčlí oboustraně, takže shodit pomocí pohybu a sportu u mě nepřichází v úvahu. Po důkladném vyšetření na klinice Krejcárek v Praze nebylo doporučeno žádné chirurgické řešení nadváhy. Co s tím. Úpravu životosprávy jsem udělal, na krátké ppocházky chodím. Pokud uberu jídla moc, rozhodí to glykemii. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, píšete, že si aplikujete insulín 52 jednotek na den. Diabetes mell. II typu bývá velmi často spojen s nadváhou. Proto nemá být prakticky nikdy pacient tohoto typu léčen solo insulínem, léčba je většinou doplněna o metformin, či jiné lékové skupiny. Ty potom stírají váhové přírůstky, které bývají navozeny insulínem. I insulín je dnes k dispozici, jako tzv insulínové analogum, který je zase více váhově neutrální. Celou situaci je třeba probrat s Vaším diabetologem.

prim. MUDr. Radomil Pluschke, MBA
prim. MUDr. Radomil Pluschke, MBA

Specializace: Diabetologie
Pracoviště: Diabetologická ambulance, Vesalius spol.s r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: