Cvičení po revizi a stp císaři

Dobrý den, je mi 28 let. V roce 2008 jsem porodila holčičku císařským řezem (36+5, diagnoz bylo mnoho - KP, preeklampsie, oligohydramnion, hypotrofie plodu cca o 3týdny menší). Jizva se zhojila vcelku dobře (mám keloidní typ hojení jizev na kůži - jinou operaci jsem neprodělala tak nevím jak je to uvnitř těla) - ale žádný můj lékař (gynekologové) nic neříkali, tak předpokládám, že je vše v pořádku. Nyní jsem znovu otěhotněla, na miminko jsme se těšili, ale neobjevila se srdeční akce a nakonec se ten váček začal rozpadat. Gynekoložka rozhodla o revizi (měsíčky nebyly jasné, měla jsem dvě menstruace, ale před oběma byl těhotenský test negativní a za 14 dní po té druhé MS byl TT pozitivní a na UZ váček odpovídající 6 týdnu a tomu 6 týdnu odpovídal i v den revize a i celkově děloha a všechno odpovídalo zhruba tomu 6 týdnu, v operačním plánu jsem od své gynekoložky měla napsáno 10tt - to by tak nějak bylo od té první MS). Revizi jsem podstoupila 23.1. Jsem tedy čerstvě po revizi. Chtěla bych se zeptat (i když jsem se na to ptala několikrát své gynekoložky a operující lékařky, ale nedostala jsem stále pro mne adekvátní odpověď) - mohla se tou revizí poškodit nějak jizva? Nebo tedy mohlo jí to nějak ovlivnit? Když jsem tedy nebyla ani pořádně těhotná - jak se mám chovat ke svému tělu - myslím to v tom smyslu, že mám dodržovat šestinedělí (hygiena atp, žádný sex). To chápu, ale co se týká například hubnutí a hlavně cvičení? Kdy mohu začít cvičit? Když se nám miminko nepodařilo a můžem se snažit až po nějaké delší době, chtěla bych jí využít k tomu abych upravila svojí váhu (mám k výšce 168cm 72kilo) - chodím do práce, tak mohu cvičit tak maximálně jednou do týdne. Ale nerada bych ublížila nějak například té jizvě nebo děloze. Za jak dlouho můžeme zkoušet znovu miminko? Jde mi nejvíce o tu jizvu po císaři. Hrozně se bojím, že se nám miminko sice povede, ale že ta jizva prostě není v pořádku a mohla by dělat problémy v dalším těhotenství. Nerada bych něco uspěchala, chci aby se všechno dobře zhojilo... Moc děkuji. Lucie

Odpověď odborníka:

Dobrý den, riziko poškození stěny děložní je při prováděné revizi dutiny děložní vždy, nejenom v případě, že je děložní stěna oslabena jizvou po císařském řezu. Během výkonu lékař ale kontroluje neporušenost děložní stěny, a pokud vás neinformovali o vzniklé komplikaci, výkon byl proveden bez komplikací a tedy bez perforace či jiného poškození dělohy, samozřejmě i v místě jizvy. Režim šestinedělí dodržujte, cvičení se můžete začít věnovat hned jak se na to budete cítit. Jizvě cvičením nijak neublížíte, od roku 2008 měla jizva dostatek času na zhojení. Po 3 měsících není žádný důvod, proč byste se nemohla znovu pokoušet o otěhotnění. Celistvost jizvy lze kontrolovat i v těhotenství pomocí ultrazvuku.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: