Cvičení se zátěží při hluboké žilní tromboze

dobrý den před 14 dny mi na ultrazvuku zjistili hlubokou žiní trombozu v pravé noze od třísel aždo lýtka. lytko mi při behu vždy oteklo v posledních dvou měsících kdy otok zahy vymizel a před vyšetřením mi nateklo trvale. bez zarudnutí a bolestivosti. dostal jsem lek xarelto cca do 20 srpna a kompresivní punčochu. všechny ostatní vyšetřní jsem měl naprosto v pořádku ekg tlak120/75 tep 53 ultrzvuk srdce břicha rentgem plic urologické vyšetření. nikdy jsem se s ničím nelečil nebral žádné leky . sportuji pravidelně 3-4 krát tydne posilovna beh na páse steper kolo..chtel jsem se zeptat hlavě na cvičení se zátěží zda je možno při teto diagnoze dál provozovat a eventuelně jaké cviky mužou být nebezpečné. předpokladaám že asi všechny cviky ve stoje dřepy mrtve tahy přítahy v předklonu atd. zda cviky vleže či vsede když nejsou nohy zatežovany ani statickým tlakem mohu bez rizika dělat a či jsou třeba bezpečné kliky sedy lehy či shyby?je mi 47 let výška 191 vaha 110 kg.podotýkám že jsem nikdy nebral žádné zakazane doplnky anabické steroidy rustový hormon atd pouze legální dpolnky vyživy a vitamíny.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, během léčby hluboké žilní trombózy bych zvolnila, nicméně velmi vhodná je chůze, pomalejší jízda na kole, snad i velmi lehký běh a také plavání. S výjimkou plavání používejte kompresní punčochy nejlépe celý den, na noc sundejte. Ohledně posilování - i po ukončené léčbě se nedoporučuje statická zátěž jako vzpírání a posilování - takže bych opravdu vyloučila všechny cviky ve stoje, cviky vsedě bych též nedoporučila, stejně jako ze začátku cviky vleže. Kliky, sedy lehy a shyby bych také zpočátku vyloučila, ty bych pak postupně začlenila (např. po půl roce od diagnozy, podle toho, jak se budete cítit), ale ne v nadměrném množství. Běh na pásu, kolo, stepper je v pořádku a žádoucí. Doporučuji nosit kompresní punčochy i po ukončení léčby.

MUDr. Olga Králová
MUDr. Olga Králová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Cévní mozková příhoda
Články: Cévní mozková příhoda
Cévní mozková příhoda (CMP...
Zázračný cukr – hojí rány rychleji než antibiotika
Články: Zázračný cukr – hojí rány rychleji než antibiotika
Cukr nemá v lékařství...
Gynekologické vyšetření
Články: Gynekologické vyšetření
Co vás čeká při...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Jak si poradit se zánětem močových cest pomocí homeopatik
Články: Jak si poradit se zánětem močových cest pomocí homeopatik
Pálení a řezání v podbřišku...
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Články: Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Bolest v zádech nebo boku...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: