Cysta

Dobrý den, mám 33let, dva porody (ve 27 a 30letech). Maminka se léčí už 9 let s rakovinou, která začala v prsu, proto jsem sledována a chodím na gynekologii 2x ročně. Poslední dvě menstruace mi přišly skoro o týden dřív (nemívala jsem problémy, většinou to byl rozdíl 2 dní), někdy jsem mezi menstruací mírně špinila a poslední dva pohlavní styky jsem cítila bolest nad pravým tříslem. Byla jsem u gynekologa, který mi řekl, že tam mám 4cm cystu naplněnou tekutinou. Za měsíc mám jít na kontrolu. Prý to není nic vážného, ale měla bych se šetřit, žádné fyzické výkony a opatrně při styku. Můj dotaz zní, je opravdu nutný klid? Mám spíš sedavé zaměstnání, ale v tomto období děláme doma v lese, kde je práce namáhavější (je to nárazové). Můžu tuto práci třeba jednou týdně na 2 hodiny dělat? A co sport, např. kolo? Jaké je jinak riziko? Dá se nějak ovlivnit zmizení cysty? Jak se vlastně taková cysta léčí a kdy je potřeba podstoupit nějaký razantnější zákrok? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

dobrý den, 4cm cysta není nic závažného, po menstruaci s největší pravděpodobností zmizí.Bude to funkční záležitost. Úplný klid nutný není, spíše kdyby se cysta zvětšila a bolelo by břicho, navštivte lékaře dříve. Cysta se odstraňuje v případě, že je podezřelá z "neplechy" , nebo se zvětšuje. Zatím bych se tím nestresovala:)

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: