Cysta

Mám dotaz ohledně otěhotnění. Chodím k paní doktorce, ptala jsem se, ale nějak jsem ji nepochopila. Beru Letrox 5O, 1 tabletu ráno. Mám cystu na levém laloku, a nižší funkci štítné žlázy, pořád v normě, ale zjevně některý hormon postupně klesá. Nevím bohužel který. Paní doktorka mi řekla, že bych mohla mít problém otěhotnět, ale vlastně nic k tomu, jestli by případně plod nemohl mít špatný vývoj nebo tak. A jestli je skutečně pravda, že funkce štítné žlázy se může s vyšším věkem snižovat. Děkuji

Odpověď odborníka:

Milá Jano,
dávka Letroxu by se měla přizpůsobit tomu, jak závažnou poruchu funkce štítné žlázy máte - díky Letroxu by se hodnoty hormonů štítné žlázy měly dostat do normy, a tedy byste ani neměla mít žádné zásadní problémy s otěhotněním kvůli tomu, že máte poruchu funkce štítné žlázy. Nevím, zda Vás léčí praktická lékařka nebo endokrinoložka. Vzhledem k plánovanému těhotenství bych dala přednost léčení na endokrinologii. Sama cysta vliv na otěhotnění nemá. Až budete těhotná, budete chodit na kontroly častěji a dávka se opět přizpůsobí aktuální potřebě, takže na průběh těhotenství ani vývoj plodu by Vaše štítná žláza vliv mít neměla. A ještě k věku: je možné, že časem (ne kvůli věku, ale kvůli tomu, že Vaše štítná žláza není zdravá) se funkce sníží a budete brát o něco vyšší dávku hormonů, ale není třeba se obávat, pokud budete dobře léčená, budete normálně žít, jen si budete užívat svůj Letrox. Samozřejmě jsou také nutné pravidelné ultrazvukové kontroly žlázy a cysty.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: