Cysta, antikoncepce

V pondělí mi byla zjištěna cysta 5 cm. Paní doktorka mi odebrala krev, zánět není potvrzen. V pondělí mi píchla injekci na vyvolání menzes, že cysta může prasknout. Ale já beru již léta antikoncepci bez přerušení (cerazette, nyní azalia). Několik let jsem menzes neměla (asi 8 let). Ptala jsem se paní doktorky, zda tedy nemám vysadit antikoncepci, že ne. Tak moc dobře nechápu, zda menzes mohu dostat i tak a cysta může tím pádem prasknout. Nikdy jsem žádné potíže neměla, tak jsem to neřešila. Prý počkáme do 10, 14 dnů, pak se uvidí dále. Odpověď odborníka: Výkyv hormonů může spustit menses a funkční cysta může prasknout. Antikoncepci bych nevysazovala, jen nechápu proč berete jen gestagenní antikoncepci. Určitě bych souhasila s Vaší lékařkou v postupu. Dobrý den, pokládala jsem Vám minule tento dotaz.Děkuji za Vaši odpověď. Chtěla bych na něj navázat. Menzes jsem nedostala, ale údajně se cysta zmenšila o polovinu. Měla bych ještě jeden dotaz. Řadu let beru antikoncepci (cerazzete, nyní azalia) z důvodu dlouhodobé a bolestivé menzes. Chtěla bych vědět, zda by se neměla jednou za čas antikoncepce vynechat, aby se tělo vyčistilo. Chlapa nemám, takže je to jediný důvod k braní antikoncepce. Paní doktorka tvrdí, že jednohormonální antikoncepce je menší zlo než dvouhormonální. Záleží, zda chci vysadit. Děkuji za názor. Ještě jsem se chtěla zeptat, zda se při cystě nesmí cvičit (alpinning). Paní doktorka nedoporučila při první návštěvě (14 dní necvičit, pak se uvidí). Nyní cysta poloviční, ale zapomněla jsem se zeptat. Zda cvičit ano či ne. Děkuji. Pěkný den. Veronika

Odpověď odborníka:

Cysta je menší, cvičit můžete. Pokud byla větší a nebyla kontrola, byla možnost, že by se cysta mohla zvětšit a způsobit potíže, jaké Vám psát nebudu záměrně, protože Vám nehrozí a nebudu Vás strašit. Co se týče antikoncepce je otázka, vysazení na 2-3M je pro tělo větší zlo, najednou nemá hormony, trochu se s tím srovná, a pak zase hormony. Pokud byste chtěla vysadit, tak alespoň dle mého názoru na 6M.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: