Cysta choroidalního plexu

Dobrý den,dnes jsem byla na ultrazvuku a u mého miminka zjistili cystu choroidalního plexu na hlavičce.Jsem ve 20.týdnu těhotenství,proto bych se chtěla zeptat jestli hrozí nějaké riziko mému miminku?Moc děkuji za odpověd.S pozdravem S.Muchová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, cysta chorioidálního plexu se vyskytuje buď jako jediný patologický nález na jinak zdravém plodu (AFP v normě, ostatní vyšetření v normě). V tom případě neznamená žádné poškození plodu. Navíc takové cysty bývají často přítomny jen přechodně. Nebo přítomnost cysty doprovází ještě nějaká jiná anomálie (třeba obličeje, ledvin nebo srdíčka) a pak je možné, že je plod postižen trisomií 18.chromozomu (Edwardsův syndrom; vzácná genetická porucha, výskyt je 3 z deseti tisíc živě narozených dětí), tj. mnohočetné poškození plodu. Takže: pokud se vyskytla pouze cysta a jinak je vše v pořádku, nemusíte se poškození plodu obávat., pokud je ale přítomna další anomálie, lékař Vám zřejmě navrhne amniocentézu, aby se zjistil karyotyp (genetická výbava) děťátka, zda je v pořádku.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: