Cysta na mozku

Mám dotaz. Každý rok už deset let, docházím na kontroly ke svému neurologovi. Byla mi nalezena dle MR mozku chon. recid, cephalea s cervikogenní složkou, arachnoideální cysta sin. p zad. jámě lební. Celou tuto dobu jsem užívala spoustu medikamentů, jako Novalgin, Xeforapid, Dolmina, Sumigren, Ibumax aj. Hlava bolí a bolí, někdy i několik dnů, naposledy 5 dnů v kuse, ráno s bolestí a večer s bolestí chodím spát. Léky keré si vezmu proti bolesti, ji pouze lehce utlumí ale neodstraní. Dokonce už dokážu rozpoznat bolest hlavy při změně počasí či příchozí menstruaci od bolesti hlavy kde bolí jen pravá celá polovina s tiky v obličeji, necitlivosti prstů na PHK, pocitu na omdlení, závratí, mlžením a míháním zraku. Zakopávání o špičku PDK. Další mě neznámé příznaky. Mám také potvrzenou lat. tetanii. Magnezium beru neustále. I kvůli křečím v nohách a bolestem v nohou. Prodělala jsem i boreliozu cca pře 6-ti lety. Jsem už zoufalá. Bývám poslední dobou hodně unavená, únava mě až zmáhá. Nedokážu se soustředit a začínám zapomínat. Už opravdu nevím, jak dál. Myslíte, že by odstranění cysty mohlo něco vyřešit ? Vím, že se může vytvořit znovu, ale bolesti jsou už neůnosné. Navím mám 3 děti které mě potřebují. Musím pracovat abych mohla svou rodinu živit. Přemáhám se a využívám chvíle kdy jsem sama doma a mohu projevit svou bolest. Před dětmi se snažím být v pořádku aby si nedělali zbytečné starosti. Navíc jsem pře půl rokem stratila chuť k jídlu a zhubla jsem 15 kg. Jím jen suchary, zeleninu, suchou rýži, brambory, nechutná mi maso. Chtěla bych znát váš názor na můj zdravotní stav. Děkuji

Odpověď odborníka:

Arachnoideální cysty jsou většinou náhodným nálezem na mozku, který ve velké většině případů nepůsobí žádné potíže. Neznám její velikost, ale pokud má jen pár milimetrů, jako ve většině případů, tak rozhodně nepůsobí vámi popisované potíže. Nehledě na to, že ji máte vlevo a bolí vás pravá polovina hlavy. Odstraněním cysty své potíže nevyřešíte. Operace mozku jsou rizikové a vámi popisované potíže jsou příliš pestré a nemohou být projevem cysty. Některé z vašich potíží souvisí s bolestmi hlavy ať už je příčina jakákoli. Bolesti hlavy od krční páteře, nebo bolesti ze stresu či migrénu mohou provázet příznaky jako tiky v obličeji, necitlivosti prstů na PHK, pocit na omdlení, závratě, mlžení a míhání zraku. Zakopávání o špičku může mít úplně jinou příčinu, nejčastěji je to dráždění nervu v oblasti bederní páteře. V tom případě zakopávání trvá delší dobu, nemůže být přechodné. Není možné, aby při bolestech hlavy se přechodně objevilo zakopávání. Další potíže, které popisujete, to jest problémy s pamětí a hubnutí mohou být příznakem rozvinuté deprese. Je to reakce na dlouhodobou, neustupující bolest a na obavy z arachnoideální cysty. Hubnutí však může být příznakem i jiného onemocnění. Nevím ,jestli se léčíte sama nebo chodíte k lékaři. Doporučuji vám, již se dále nepřemáhat a řešit své mnohočetné potíže s lékaři. Vaše děti vás potřebují, ale zdravou. Děti jsou také velmi vnímavé a domnívám se, že už dávno vědí, že máte nějaké problémy. Určitě si všimli změny vašeho stravování a určitě je na vás bolest hlavy se všemi doprovodnými příznaky vidět. Bolest hlavy by jste měla řešit se svým neurologem. Stran hubnutí se nejprve obraťte na svého obvodního lékaře.Ten by vám po základním vyšetření event s krevními odběry poradil a doporučil vás k dalšímu odbornému lékaři. Zvažte i návštěvu psychiatra k vyloučení deprese. Neopomíjejte ani toto onemocnění. Deprese mohou být někdy závažným zdravotním problémem a způsobit selhání člověka v jeho roli v rodině, ve vašem případě selhání role matky. Vzhledem k pestrosti a komplikovanosti vašich potíží vám nelze jednoduše a cíleně poradit. Jak jsem výše uvedla, domnívám se, že se ve vašem případě může jednat o depresi nebo jsou vaše potíže způsobeny více příčinami a je nezbytné je řešit s lékaři. Přeji pěkný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Ošetření zubů v celkové anestezii
Články: Ošetření zubů v celkové anestezii
I přesto, že je u nás...
Nádory ledvin jsou často objeveny náhodně
Články: Nádory ledvin jsou často objeveny náhodně
Nádor ledvin nemá v časném...
Alergická rýma a astma: různé projevy jedné nemoci
Články: Alergická rýma a astma: různé projevy jedné nemoci
Během posledních desetiletí...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x