Cysta na pravém vaječníku (bolest?)

Dobrý den Jsem tři měsíce na Novém Zélandu a už mého začátku mě trápí bolesti podbříšku. Mam zkušenosti se zánětel dělohy, zánětem močových cest, zánětem ledvin.. Ale tahle bolest je jiná. Šla jsem na CT s podezřením na ledvinové kameny, ale byla mi oběvena cysta na pravém vaječníku o velikosti 4×5 cm Dokotor mi k tomu nic víc neřekl, vlastně mi to ani neoznámil. Dozvěděla jsem se to pak z lékařské zprávy. Takže jsem znovu zavítala k vysvětlení a bylo mi řečeno jen, že je to normální a že to se ženám dělá často. Teď mě alespoň jeden týden v měsíci trápí vždy velké bodavé bolesti, tlak v podbříšku. Hlavně na pravé straně, které vystřelují až do třísla a pupíku. Není to bolest trvalého rázu.. Chvíli jsem bez bolesti a pak to příjde tak že dokážu jen ležet s nohama u těla.. Několikrát jsem byla u doktora s obavami, že je to slepé střevo, dělali mi doběry krve, spousta jiných odběrů. V České republice bych normálně šla ke gynekologovi, bohužel na NZ klasická gynekologie není. Človék se na CT musí obědnávat, vše je zdlouhavé.. Myslíte si, že mé velké bolesti mohou být způsobeny cystou a zhoršovat se příchodem menstruace? Kterou očekávám v nejbližších dnech. Děkuji moc za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

dobrý den 98% ovariálních cyst je funkční původu- nepraskne dorůstající folikul s vajíčkem (ovulace) a dále roste, bolest je spojena s napětím obalu vaječníku, a změnou pozice vaječníku. na bolest vyzkoušejte Ibuprofenum ( v Čechách Ibalgin, volně prodejný), v dávce 3x 400 mg denně. klidně pravidelně. popisujete cyklickou bolest, která často po menses odezní - tím jak cysta praskne, či se začne zmenšovat. ovšem může nastat situace, že bolest nepřestane několik hodin v kuse, a pak je na místě kontrola gynekologem či chirurgem se znalostí gynekologie(- opravdu tam v nemocnicích jsou). může dojít k tzv. torzi vaječníku- kdy se díky velikosti cysty pootočí podél svého závěsu a zamezí se prokrvení celého vaječníku. v takové situaci je třeba operační výkon aby vaječník neodumřel. bolest je přeci jen jiná než u slepého střeva, nejsou průjmy nebo zácpa. ale může být pokles tlaku, mdloba a tisíce dalších příznaků. někdy může cysta prasknout při pohlavním styku. nevím jak to máte s pojištěním, jak dlouho tam budete atd. pokud by se bolest stupňovala v dalším cyklu tak bych asi zvažoval návrat. pokud takhle velká cysta spont nepraskne, tak komplikace přichází velmi často. více rad takhle na dálku asi nelze.. angl. termíny---- ovarian cyst, possible torsion of right ovary with the cyst

MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA
MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Medic Centre s.r.o.,
Gynekologicko porodnická klinika 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: