Cysta na vajecniku

Dobry den, pane doktore, z duvodu tridenni bolesti bricha v oblasti pupku me prakticka lekarka poslala na ultrazvuk bricha. Na ultrazvuku mi bylo zjisteno : " lehce vpravo okrouhla formace hladce ohranicena, v male panvi srpek volne tekutiny". Okamzite jsem tedy navstivila gynekolozku, ktera vaginalnim ultrazvukem konstatovala, ze leve ovarium je v poradku a prave ovarium je zavzato do utvaru 45 mm smisene echogenniho nesusp. - v.s. derm cysta. Bylo mi receno, ze mam vajecnik "obalen" v dermoidalni cyste, ze se na 99% nestreba-musi operativne ven a take, ze se muze stat, ze prijdu o pravy vajecnik, ale ze se budou snazit o opak. Byla mi take odebrana krev na CA 125 a dalsi markery pro jistotu, ale na 99%, ze se jedna o benigni utvar, tedy cystu. Krome obcasneho pichnuti na prave strane nepocituji zadne potize. Jelikoz jsem z toho vyplasena, chci se zeptat, v pripade, ze by se jednalo o nador-rakovinu, jiste by to dle vaginal.sonografie gynekolozka poznala, ze? Je mi 20 let. Moc dekuji za Vas cas.

Odpověď odborníka:

dobrý den , v prvé řadě klid ... vaše gynekoložka postupuje správně , UZ zcela jistě umí , testy udělala , tedy je o vás postaráno a dobře, rakoviny bych se ve vašem věku opravdu nebál bohužel i s operací má pravdu , tento typ cysty by se měl odstranit i za cenu , že nepůjde odstranit jen cysta a že se bude muset odstranit vaječník. o budoucno ( horm funkce , gravidita etc ) bych se nebál . mám mnoho pacientek co měly podobnou problém a vše se v budoucnu podařilo

MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA
MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Medic Centre s.r.o.,
Gynekologicko porodnická klinika 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: