Cysta na vaječníku

Dobrý den Mám již rok cystu na levém vaječníku,za poslední půlrok vyrostla ze 3 na 5cm. V Motole,kam mě poslala má dr., mě prý budou zatím sledovat, ko za 3 měsíce, ale problém je, že po negynekologických lécích nemám menses(zvýšený prolaktin) a oni mi nechtěli napsat hormony. Teď jsem o ně požádala svoji dr.Myslím, že bez m. to nemůže prasknout.Dál nevím, jestli prasknutí cysty není nebezpečné, na netu se objevují rozporuplné informace.Na jednu stranu, že se vstřebá, na druhou, že hrozí břišní příhoda, což mi říkala i jedna praktická lékařka.Co je pravda?Má cysta je snad bez zvláštního obsahu, rakovinné markery negativní. Ráda se obejdu bez operace, ale nechci něco zanedbat.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ruptura cysty není závislá na menstruaci. Ruptura může proběhnout zcela bezpříznakově, může být doprázena drobnými obtížemi, tedy krátkodobou bolestivostí břicha, která odezní. Při silnějším krvácení např. z pouzdra cysty po ruptuře může nastat však i klinický obraz odpovídající hemoragickému šoku, dušnost, mdloby, prudká bolest, snížení tlaku, zrychlení pulsu. Pokud dodržujete kontroly dle doporučení lékařů, nic nezanedbáváte.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: