Cysta na varleti

Dobrý den. Chci se zeptat, zda se může z důvodu kouření údajná cysta na varleti "zvtrnout" v něco horšího, případně v nádor. Jde o tvrdou bulku mezi nadvarletem a varletem někdy bolestivou. Může to kouření zhrošit? Může při špatném životním stylu cysta přejít v nádor? Učili jsem se, že cysta je prekanceóza. Děkuji mockrát.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Romane. Jenom samotné kouření určitě k malignímu zvratu cysty nepřispěje. Je nutná souhra více faktorů: krom životního stylu tady hrají roli i genetické predispozice, vliv životního prostředí a jiné... Navíc cysty můžou spontánně marsupializovat (splasknout). Daleko častější než maligní zvrat je zabscedování cysty. Samozřejmě jako lékařka Vám ale kouření - vzhledem k jeho jiným prokázaným prokancerogénním vlivům (plíce, močový měchýř) nedoporučuji.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: