Cysta příp. rakovina vaječníků?

Dobrý den, je mi 25 let, více než dva roky mě vždy několikrát do roka pobolíval pravý podbřišek, nejednalo se o velkou bolest, pouze občas nepříjemné pnutí, tlak nebo píchnutí, někdy se tlak objevoval pouze při určité námaze a poloze, někdy třeba týden v kuse. V několika případech jsem vinila tyto stavy špatné stravě a následné zácpě. Svému obvodnímu lékaři jsem tento problém popsala - léto většinou trávím v zahraničí a nechtěla jsem riskovat případný zánět slepého střeva a pod. Lékař mi prohmatal břicho, kdy přesné ložisko bolesti nenašel a sdělil mi, že to bude stres, nic velkého a provedl klasickou preventivní prohlídku, kde mi bylo sděleno, že jsem absolutně zdravá. Souběžně jsem navštívila svého gynekologa, který mi řekl, že gynekologické problémy nemám. Nyní po necelém roce jsem byla na preventivní prohlídne na gynekologii, kde mi doktor našel na pravém vaječníku cystu o velikosti 3x2,5 cm, překvapilo mě, že mi doktor řekl, ať to neřeším, že to je běžná věc a cysta zmizí, krev mi nevzal. Po týdnu mi volal, abych přišla na cytologii za 6 měsíců, že došlo ke změně buněk a pro jistotu bude proveden stěr dříve. K doktorovi jsem opět zašla, ptala se jestli nemá cysta a cytologie nejkou souvislost a zajímalo mě zejména to, jak u dané cysty zjistí, že se nejedná třeba o rakovinu vaječníků a proč mi ani neříkal ať přijdu s cystou kontrolu. Pan doktor je velice hodný člověk, ale pouze mi odvětil, že na rakovinu vaječníků jsem mladá, že mi hrozí až cca od 50 let a že rakovina by vypadala trochu jinak, než jak je cysta tvarovaná. Tím jsem si tedy "vydupala", že po menstruaci přijdu na kontrolu s cystou. Chtěla jsem se zeptat, opravdu je cysta pouhým pohledem rozeznatelná od zhoubného nádoru? Přijde mi to docela strohé - podívat se na ultrazvuk a říct Vám to nehrozí...na diskuzích na internetu jsem se dočetla o mnoha případech, kdy šly pacientky na operaci s cystou a byla zjištěna rakovina a opravdu se nejednalo pouze o ženy 50+, tím jsem se opravdu znepokojila, nyní zvažuji zdali jsem neměla očekávat ještě nějaký odběr krve či jiné vyšetření... možná vlivem špatných zpráv řeším "blbosti", zdraví mám ale jen jedno....v rodině se rakovina myslím ani v jednom případě neobjevila, jsem bezdětná, hormonální antikoncepci jsem brala, vysadila a nyní začínám opět brát - zejména kvůli oné cystě. Děkuji Vám mnohokrát za odpověď, zdali jsem měla od lékaře očekávat důkladnější vyšetření a zdali je zde pravděpodobnost rakoviny vaječníků.

Odpověď odborníka:

Není naprosto rozumné ji něco o čem jste si přečetla na netu vydupávat,cysta této velikosti se vyskytuje naprosto běžně,často zmizí po menses,a pokud se nezvětšuje stačí sledování,obraz rakoviny je naprosto odlišný od obrazu cysty a s cytologií nemá žádnou souvislost kontrola cytologie po 6 měsících je také naprosto běžná záležitost,zbytečně se trápíte

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
děkuji | Od: Michaela | 2.3.2013 22:01
děkuji, opravdu plaším a hned myslím na to nejhorší, internet ke svému zdraví a porovnávání přestávám tímto řešit, děkuji mockrát..
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: