Cysta prsu

Nahmatala jsem si v prsu pohyblivou kuličku velikosti cca hrášku,dnes jsem byla v prsní ambulanci paní doktorka nebyla moc příjemná a dala mi zadanku na Sono,kde je psané :vpravo v okolí dvorce spíše zhrubela struktura žlázy nepatrná drobná rezistence-v.s. cysta .Vlevo nález v normě,axilly bpn na Sono jsem objednaná až příští týden a jelikož jsem hroznej zmatkar chci se zeptat jestli to opravdu nebude vážně a kdyby paní doktorka měla.ppdezreni na rakovinu jestli by to musela uvést do žádanky dekuji

Odpověď odborníka:

Nikolo, pokud by měla paní doktorka skutečně pádný důvod a podezření na rakovinu prsu nejspíše by to v neuvedla. Vzhledem k Vašemu nízkému věku, fyzikálnímu nálezu na prsu a z její strany znalosti Vaší osobní i rodinné anamnézy, lze skutečně předpokládat, že se bude jednat o nějakou benigní afekci v oblasti prsu. Výskyt rakoviny prsu ve Vašem věku je vzácný, pokud se teda nejedná o geneticky podmíněnou dědičnou predispozici, kde by se rakovina prsu musela vyskytovat u Vaších přímých příbuzných ženského pohlaví, maminka, teta, babička. V tomto případě se jedná o dedičnou mutaci onkogenu BRCA, který vede ke vzniku rakovinu prsu v časném věku. S pozdravem, MUDr. Veronika Horáková

MUDr. Veronika Horáková
MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: