Cysta v maxillárním sinu

Z vyšetření MR mi vyšlo že mám, cituji: DISKRÉTNI LEMY SLIZNIČNÍ HYPERPLASIE V OBOU MAX.SINECH. PLOCHA CYSTA 12x9x8mm V LEVÉM MAXILLÁRNÍM SINU BASÁLNĚ. Na toto vyšetření mě poslala oční doktorka páč už 3 roky trpím chronickým zánětem očního nervu, který je až druhotným problémem. Co se mi podařilo najít tak umístění této "cysty" je přímo pod očima, tudiž by zde dle mého mohla být určitá spojitost, navíc cítím nestálá tlak až mírnou bolest právě v této části obličeje. Když sem byl za specialistou na ORL ve Zlíně tak mi bylo řečeno že se s tím nedá nic dělat a v podstatě mě vyhodila. Léky beru Prednison 70mg, Sandimun 200mg , když mi dávky sníži zánět v očích se hned vrátí. Ted aktuálně beru tuto dávku a bolest/tlak pod očima kde je ten Maxillární sinu je téměř trvalý. Každou noc si musím zvlhčovat nosní sliznici protože po ulehnutí mi opuchne a nemůžu volně dýchat nosem. Dělali mi spoustu vyšetení a nikdy na nic jiného nepřišli. Většinou ke zhoršení dojde po nějaké aktivitě (nemusí být ani moc velká), už sem si toho všiml dřív když se mi do protoru tváří nahrne více krve (aktivita/stres prostě z čehokoliv) pak se problémy umocnují a když to trvá moc dlouho je to ještě horší. Cítím silný tep/pohyb/cukání ve tváři a velmi horkou kůži právě v místech pod očima. Prosím o radu. 1) Lze tuto cystu nějak řešit ? Mohla by spůsobovat problémy které sem popsal ? 2) Je možné že by mohla být cysta nějak propojená se zuby a nějaké záněty do ní pronikat a pak následně do očí ?

Odpověď odborníka:

Arne,
v tomto případě bohužel nelze vyšetření na magnetické rezonanci brát jako příliš směrodatné, protože rezonance v případě dutin výrazně přehání, pokud se na ní popisují diskrétní lemy zbytnělé sliznice, v podstatě to prakticky znamená, že v dutině vůbec nic není. Cystu v čelistní dutině má podle některých zdrojů až 20% lidí, v naprosté většině případů jako náhdoný nález a lze s 99procentní pravděpodobností říci, že s potížemi s očima nijak nesouvisí. Její umístění je na spodině dutiny u zubů a tedy daleko od oka, jistě nebude docházet k přestupu případné infekce z cysty na oči. Cysta se dá chirurgicky odstranit, ve Vašem případě se domnívám, že to nepovede k vyřešení Vašich potíží. Pěkný den.

MUDr. Michal Černý
MUDr. Michal Černý

Specializace: Ušní, nosní, krční

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: