Cysta v prsu při kojení

Dobrý den, je mi 25 let a kojím 3-měsíční miminko. Sestře diagnostikovali ve 29 letech karcinom prsu a na základě toho mi bylo také provedené sonografické vyšetření prsou ultrazvukem. Doktorka řekla, že nález je negativní a prsa jsou čistá. Pouze v levém prsu mám menší cystu vyplněnou tekutinou, což mi řekla, že je při kojení běžné. Opravdu lze poze na základě uzv vyšetření určit, že se jedná jen o mléčnou cystu vyplněnou tekutinou bez dalšího vyšetření? Nusím se bát, že se může jednat o nádor nebo, že se cysta v nádor vyvine? Doporučenou kontrolu mám za rok. Jěště by mne zajímalo, zda není na škodu, když při kojení prsa trochu mačkám, aby mléko lépe teklo a vyprázdnilo se prso ze všech stran. Ve zprávě mám uvedeno vlevo centr.prostá cysta, jinak oboustranně bez ložiskových či infiltrativních změn.

Odpověď odborníka:

Milá Eliško, dle ultrazvuku lze opravdu charakter ložiska dobře popsat a poznat, popisují-li tedy cystu bude to tak, má obraz odlišný od nádoru. Rozhodně však s ohledme na sestru prsy pravidelně kontrolujte pohmatem, nejlépe po kojení, kdy bude žláza lépe prohmatná. Mačkání při kojení ničemu nevadí. Pokud budete pozorovat cokoliv, co se Vám nebude zdát, zajděte na kontrolu rozhodně dříve než za rok. Rozhodně i kontrolní ultrazvuk by měl být po ukončení kojení. KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x