Cystické prosvětlení

Dobrý den, před více než 14 dny jsem upadla a naštípla si kost palce (ruky), měla jsem do dneška sádrovou dlahu a po dnešním rentgenu mi sdělila lékařka, že se mám objednat na ortopedii, protože mám cystické prosvětlení oné kosti a nejspíše je špatně cévně vyživována... Co by to mohlo znamenat? Mohla bych mít trvalé následky? je pozdě, když mě ortoped vyšetří až za 14 dní?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Zdeňko. Kostní cysty bývají většinou vrozené a nijak nevadí. Většinou se na ně přijde až náhodným RTG snímkem. Každá taková anomálie na kostech však správně patří do péče ortopeda, aby zhodnotil, zda je cysta benigní, tj. nehrozí žádné riziko zlomeniny v oblasti cysty a je tvořena buňkami, které nehrozí zhoubným bujením. Můžete být klidná, ve valné většině případů tím veškeré vyšetřování končí a cysta se třeba jednou za čas kontroluje. Nutnost rychlejšího vyšetření ortopedem závisí na povaze snímku, který nemám k dispozici a ani jej nelze takto hodnotit. Pokud to odesílající lékařka nijak neurgovala, je 14 dní celkem standardních.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: