Cystis ovarii l.dx., susp. teratoma

Dobry den, od roku 2011 jsem sledovana pro cysty na obou vajecnicich. V roce 2011 mely cysty velikost o prumeru 30 mm. V roce 2013 ma cysta na L vajecniku velikost o prumeru 25 mm a cysta na P vajecniku 40 mm, s podezrenim na teratom. Bylo mi doporuceno cystu na pravem vajecniku odstranit. Chtela bych znat Vas nazor, jestli si myslite, ze je laparoskopie nutna. Ja osobne se do operativniho reseni moc nehrnu - je mi 31 let, chtela bych cca za rok vysadit antikoncepci (Minerva kvuli polycystickemu syndromu ovarii) a s manzelem bychom se chteli pokusit otehotnet. S cystou nemam zadne problemy (bolest atd.), tak nevidim duvod, proc cystu odstranit. Pry se muze zvetsovat a utlacovat tak zdravou tkan vajecniku. Ja si myslim, ze operativnim resenim se tkan vajecniku stejne narusi, muze dojit k zanetum, srustum. Proto bych dala prednost pravidelnemu sledovani, pripadne jinym neinvazivnim proceduram (napr. MRI, pokud to necemu pomuze). Navic se dle meho lekare muze stat, ze se po operaci cysta stejne znovu objevi a operace se muze opakovat, nebo pokud nebude zbyti, ze mi jiz pri prvni operaci odeberou cely vajecnik. Tohoto se bojim zejmena z duvodu vyse zmineneho planovaneho tehotenstvi – vzdy jsem mela nepravidelnou menstruaci a nyni je pravidelna pouze diky tomu, ze uzivam HAK. Babicka ma v anamneze nekolik potratu – bojim se, ze pokud bych mela pouze 1 vajecnik, pravdepodobnost otehotneni bude, diky vyse zminenemu, velmi mala. Dekuji za odpoved, s pozdravem Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, cystický teratom bývá nezhoubný nádor, jistotu o jeho povaze však můžete získat pouze z výsledku pooperačního histologického vyšetření, velice vzácně existují i jeho zhoubné varianty. I obyčejný teratom může poměrně rychle růst a útlak okolních orgánů a následný vznik bolesti je pak jen otázkou času. Je také určitě jednodušší a pro Vás šetrnější odstraňovat malý teratom, než velký, který si necháte v břiše narůst. Máte tak vyšší pravděpodobnost, že půjde vyoperovat se zachováním vaječníku. V případě, že by bylo nutné odstranění vaječníku, druhý vaječník nahradí jeho funkci a otěhotnění bude možné. Samozřejmě máte pravdu, že po operaci je možný vznik srůstů či pooperačních komplikací, např. zánětlivých. Operaci Vám doporučuji.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: