Cytologický nález hsil, dlouhé čekání na kolposkopii

Dobrý den, Při mých vůbec prvních stěrech děložního čípku byl nález HSIL. Gynekolog mi napsal žádanku na rozšířenou kolposkopii, ev. excizi s tím, že tam mám zavolat a objednat se. To jsem udělala, ale zaráží mě, že jako nejbližší termín mi dali 17. květen, což je za 6 týdnů. Pokud vím, tak se jedná o předrakovinové změny na čípku, což mě přirozeně děsí. Můj gynekolog sice říkal, že to s tím nesouvisí, ale v poslední době jsem několikrát cítila ostrou bodavou bolest v podbříšku a před a při poslední menstruaci měla neobvykle silné bolesti. Se svým současným přítelem jsem měla pohlavní styk vždy jen s použitím prezervativu, takže mi z toho vychází, že k infekci muselo dojít ještě s bývalým přítelem, což by bylo minimálně téměř před půl rokem, ale klidně i před rokem, kdy jsem začala vést sexuálně aktivní život (tím myslím s bývalým přítelem). Byla jsem nerozvážná a na gynekologii jsem v té době nechodila a očkování proti rakovině děložního čípku nemám. Proto mám z delšího čekání na další vyšetření strach. S tím se ale asi teď nedá nic dělat, že? S paní, které jsem se dovolala, se mi dřívější termín domluvit nepodařilo a nějaké další pracoviště, kde by toto vyšetření prováděli a byla by tam kratší čekací lhůta asi není. Chtěla bych se zeptat, jestli v této situaci má očkování ještě smysl a jak to v současnosti je s jeho hrazením pojišťovnou. Nevím, zda mi teď můžete nějak poradit. Asi spíš budu muset těch 6 týdnů vydržet a pak se snad dozvím víc. Ještě by mě zajímalo, zda bych měla bývalého přítele kontaktovat a varovat ho, aby nezpůsobil potíže nějaké další svojí partnerce. Předem moc děkuji za jakoukoliv radu či osvětlení věci. Karolína (19)

Odpověď odborníka:

Výsledek HSIL sice vyžaduje podrobné vyšetření ale není nikde řečeno že by se muselo jednat o HPV infekci,¨ Vývin buněčných změn je pomalý takže nemusíte mít obavy že by jste květnovým termínem něco promeškala.Očkování smysl má hrazení resp příspěvek na ně je různý podle pojišťoven Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x