Cytologie

Dobrý den, v červnu jsem byla na cytologii, vyšla mi nějaká metaplázie, více informací nemám. Nyní jsem šla na další stěr po půl roce (paní doktorka říkala, že když se to najde znovu, hrozí mi konizace). Zaplatila jsem si zase tu lepší cytologii a výsledek je prý v pořadku, nic tam není. Chci se zeptat, jestli je to možné, že by to samo zmizelo? Měla jsem tam jinou paní doktorku a napadlo mi, jestli tem vzorek třeba špatně nenabrala, taky jsem brala atb zrovna a navíc ho měli týden v ordinaci, než teprve šel do laborky, tak mám pochybnosti, jestli je vůbec možné že by můj výsledek byl ok. Počítala jsem s tím nejhorším, samozřejmě. Děkuji, hezký týden, Radka

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Vámi připlacená "lepší cytologie" ( zřejmě metoda Liquid Based ) by měla být přesnější. Takovéto upravení nálezu vídáme poměrně často. Je to v případě, kdy změny jsou způsobeny zánět v pochvě či na čípku děložním. Po jeho doléčení při kontrolním stěru pak buňky (které cytolog v laboratoři prohlíží ) již mohou vypadat naprosto normálně. Takže bych neměl obavy. Na druhou stranu kontrolní stěr ( nejpozději do roka ) je vhodný.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: