Cytologie

Dobrý den, dnes mi lékař dělal cytologický stěr, ale na tyčince, kterou stíral se objevila krev, je to tak správně? Je mi 21 let a minulý rok v dubnu mi vyšla cytologie jedničkam myslíte, že když jsem šla na prevenci po roce a půl, že je nějaké riziko? Jak dlouho se vyvijí rakovina děložního čípku? Žádné potíže nemám(kromě mykózy), mám stálého partnera, jsem očkovaná, ale jsem trochu vystrašená. Na cytologii jsem šla o půl roku později než se má, protože jsem v létě byla v zahraničí a objevili se mi potíže v podobě slabé menstruace. a lékař mi řekl, že cytologii lze udělat, až se mi krvácení zase vrátí do normálu.. Moc děkuji za odpověď, Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, po odebrání cytologie se může objevit slaboučké zakrvácení, které jste pozorovala na štětičce. Při odběru stěru se může mechanicky jemně porušit povrch čípku, čímž se obnaží krvácející cévka. Krvácení velice rychle ustává, stejně tak čípek tím není nijak poškozen. Rakovina se vyvíjí z předrakovinových stádií, pokud jste měla před 19 měsíci cytologii negativní, jste očkována proti HPV a máte stálého partnera, není důvod se obávat rakoviny čípku děložního. Na preventivní prohlídky samozřejmě choďte i nadále.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: