Cytologie hpv

Dobrý den paní doktorko, každoročně chodim na pravidelně vyšetření cytologie. Jsem vyšetřována metodou ThinPrep PAP test. Letos mi paní doktorka sdělila,že mám některé buňky infikované HPV a že jde pouze low grade změny (na kolposkopii prý bylo vše vpořádku) , ale že nelze přesně říct, o jaký kmen HPV jde. Chtěla bych se zeptat, zda opravdu tato lepší metoda pro vyšetření nemůže rozeznat přesný kmen HPV,když údajně dokáže rozpoznat i jedinou nádorovou buňku. Na internetu jsem se také docetla,že z cytologie nelze přesně říct, zda jde o HPV či začínající zánět, ale že pouze potvrdí buněčné změny. Za 3 měsíce se mám objednat na kontrolní cytologii a bude mi proveden i nějaký přesnější test pro určení typu HPV. Mám se obávat něčeho vážnějšího? Jaká je šance,že by mohlo jít o high risk kmeny? A dále bych se chtěla zeptat,jestli bych neměla vysadit HAK. Předem děkuji za odpověď K.

Odpověď odborníka:

dobrý den, HAK nevysazujte, ty buňky se musí otestovat konkrétně, na příští žádance bude požadavek na stanovení typů kmenu. Nyní to nebylo provedeno. Infekce vysoce rizikovými kmeny neznamená, že určitě budete mít rakovinu děložního čípku. Počkejte do výsledků a moc negooglete, akorát budete zbytečně vyděšená.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: