Cytomegalovirus

Dobrý den, zajímá mě, jestli je pravda, že se během kojení může reaktivovat CMV. A je pak tedy kojení nebezpečné nebo nemožné. Mám pozitivní IgG. Testuje se standartně CMV po porodu? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, začnu od Vaší poslední otázky - standartně se CMV po porodu nevyšetřuje, pouze pokud je podezření, že by u dítěte mohla cytomegalovirová infekce probíhat. protilátky IgG ukazují na to, že jste někdy ve svém životě CMV infekci prodělala, ale to velká část populace. Neukazují na současné onemocnění, na to ukazují IgM a IgA protilátky, které ale nejspíše v krvi nemáte. Proto nejste momentálně vy ani Vaše dítě v ohrožení. K reaktivaci onemocnění může dojít kdykoliv, především při oslabení organismu (také např. těhotenstvím), pro dítě je ale mnohem nebezpečnější, pokud byste prodělávala tzv. primoinfekci CMV než reaktivaci. Pokud by se u Vás prokázala aktivní infekce CMV a tento virus se prokázal i ve Vašem mateřském mléce, pak někteří doporučují nekojit, ale ani v tomto nejsou odborníci zajedno. Zdá se totiž, že nebezpečné je takové mléko jen pro nedonošené a jinak imunologicky oslabené děti. Než se ale vyděsíte zjistěte, zda skutečně nemáte zvýšené jen igG protilátky, protože to nic neznamená. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: