Cytomegalovirus

V listopadu 2012 jsem potratila a jako následný důvod mi byla zjištěna prodělaná cytomegalovirová infekce. Celý rok 2013 jsem chodila na kontroly krve, aby se zjistila přítomnost protilátek a v lednu 2014 mi bylo dovoleno znovu otěhotnět, jelikož hodnoty krve se jevily příznivě. Dnes jsem 16t+4 a na kontrole mi byla zjištěna lehká hodnota IgM protilátek - anti CMV IgM posit 1,21, IgG posit 6,67, avidita 65 %. Pan doktor tvrdí, že to asi nic neznamená, ale bylo mi doporučeno provést amniocentézu. To jsem kvůli rizikům odmítla a ráda bych se poradila s Vámi, jestli opravdu hrozí riziko nějakého přenosu na miminko. Dále jsem se ještě chtěla zeptat, jestli tyto hodnoty krve může ovlivnit zjištěný streptokok v krku. Jelikož jsem o něm nevěděla, tak jsem znovu otěhotněla, v opačném případě bych samozřejmě s otěhotněním vyčkala. Moc děkuji za konzultaci a omlouvám se za obsáhlý dotaz.

Odpověď odborníka:

Pokud jste před rokem prodělala jasně prokázanou CMV infekci, není se čeho bát. Vysoká avidita protilátek tomu odpovídá a nesvědčí pro akutní infekci. Doplnila bych vyšetření DNA CMV v krvi. Pokud by byla DNA pozitivní, amniocentézu by bylo vhodné absolvovat a vyšetřit DNA CMV v plodové vodě.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: