D-dimer test

Dobrý den,prosím o zodpovězení - může ovlivnit (vyšší hodnota 400) tento test probíhající menstruace a prodělaný chir. zákrok?děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hodnotu D-dimeru je třeba vždy vztahovat ke klinickým obtížím a stavu pacienta. V praxi má především význam negativní (nulová, resp. podlimitní) hladina D-dimeru, která s vysokou přesností a citlivostí vylučuje možnost probíhající trombózy. Naopak samotné zvýšení hladiny D-dimeru je nespecifické a jak je dále uvedeno, může mít i řadu jiných příčin. Navíc hodnota, kterou uvádíte, může být v některých laboratořích považována za ještě normální (odborné publikace uvádějí normální hodnoty do 190-500 ug/ml), záleží na použité metodice stanovení. Prodělaný chirurgický zákrok určitě hladinu D-dimerů zvýší, zda také menstruace mi není známo, zkuste konzultovat svého gynekologa. Bližší informace ohledně vyšetření D-dimerů naleznete na www.labtestsonline.cz: "Zvýšené D-dimery mohou být vyvolány hlubokou žilní trombózou, diseminovanou intravaskulární koagulací, nedávným chirurgickým zákrokem, úrazem, infekcí, nemocí jater, těhotenstvím, eklampsií, onemocněním srdce, nebo některými druhy rakoviny. Normální hladina D-dimerů znamená, že nejsou ve Vašem těle tvořeny a rozpouštěny krevní sraženiny. U pacientů s nízkým rizikem vzniku krevní sraženiny se normální hodnota D-dimerů považuje za ukazatel nepřítomnost nadměrného krevního srážení. Pokud se vyskytují určité příznaky, toto vyšetření vyloučí krevní srážení jako příčinu těchto příznaků. Vyšetření D-dimerů se doporučuje provádět jako doplňkový test. Samostatně by neměl být používán. Zvýšené i normální hodnoty D-dimerů mohou vyžadovat další sledování a provedení dalších testů. Koncentrace D-dimerů může narůstat u starších pacientů. Falešně zvýšené hodnoty mohou být pozorovány u pacientů s vysokými hladinami revmatoidního faktoru, s nadměrným množstvím triglyceridů, lipémií (vysoká konzumace tučného masa před odběrem), bilirubinem (žlučové barvivo) a hemolýzou vzorku krve (nevhodné provedení odběru)." S pozdravem Michal Hudcovic P.S. Také hormonální antikoncepce zvyšuje hladinu D-dimerů.

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Krevní plazma: darovat, či nedarovat?
Články: Krevní plazma: darovat, či nedarovat?
Snili jste o tom, že se...
Mužské zevní pohlavní orgány
Články: Mužské zevní pohlavní orgány
Starověcí učenci se...
Hypofunkce štítné žlázy
Články: Hypofunkce štítné žlázy
Hypofunkce štítné žlázy...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Čemu se říká „tenisový loket“?
Články: Čemu se říká „tenisový loket“?
Entezopatie je nedokrevnost...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: