D-dimery v těhotenství

Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení otázky ohledně vysoké hladiny D-dimerů v těhotenství. I. těhotenství v roce 2003 skončilo potratem v 22tt pro VVV plodu. Důvody nebyly zjištěny, prý se to "někdy stává". Dělali mi různá vyšetření, na hematologii zjištěn "Homozygotní stav MTHFR s normální hladinou homocyteinu". Pár týdnů po potratu jsem prodělala těžkou chřipku s vysokými horečkami a pořád se mi potom vracelo bolení v krku, vyšetření na imunologii prokázalo vysoké ASLO (cca 1300), které po vytržení mandlí (v roce 2004) kleslo na cca 500. Od té doby se drží pořád na hodnotách kolem 500, nikdo už neví proč, další různá vyšetření (KO, CRP, sedimentace, ORL atd.) byla v pořádku a bylo mi řečeno, že když nemám žádné problémy, nemá smysl léčit laboratorní hodnoty a pronásledovat neviditelného streptokoka. II. těhotenství v roce 2006 - dcera (4100g, 52cm), zdravá, porod císařským řezem pro špatnou polohu. Kolem 30tt zjištěny zvýšené D-dimery a doporučena pravidlená kontrola průtoků pupečníkem. Na ty jsem chodila každé 2 týdny a vždy to bylo v pořádku. V současné době jsem potřetí těhotná, v 26tt (dle UTZ 27tt). Po odběrech na hematologii v 21tt jsem měla zvýšené D-dimery (0,86), proto jsem byla na kontrole průtoků pupečníkem, vše OK. Poslední zhruba 2-3 týdny mě v noci občas chytá křeč do levého lýtka. Tento týden v pondělí (20.4.) jsem byla na testu na těh. cukrovku - výsledek OK, na rukou mám ale po odběrech větší modřiny. V úterý (21.4.) jsem ne svojí vinou upadla na břicho, náraz jsem naštěstí instinktivně ztlumila koleny a rukama (modřiny na koleně, loktech a bolest jakoby namožených svalů mezi rameny a prsy). Byla jsem do středy (24 hodin) hospitalizovaná na pozorování v nemocnici, dle UTZ je placenta i dítě v pořádku. Dnes (23.4.) jsem byla na kontrolních odběrech na hematologii s výsledkem lehké chudokrevnosti a ještě vyšších D-dimerů než posledně (bohužel nevím přesnou hodnotu.) Shodou okolností jsem byla ještě na kontrolním UTZ na gynekologii - placenta i dítě v pořádku, průtoky také, bez známek odlučování a bez hematomu. Doktorka z hematologie mě pozvala za 6 dnů na kontrolní odběr a poté se uvidí, co dál. Říkala, že to může souviset s modřinami, které mám po odběrech a pádu, nebo také s nějakým nachlazením nebo zánětem (ale CRP z dnešního dne je v pořádku), takže to by podle mého obvodního dr. nemělo být příčinou. Pokud budou hodnoty nadále vysoké, čeká mě ultrazvuk žil v nohách kvůli riziku trombózy a pak se uvidí co dál. Můžete mi, prosím, říct, co všechno můžou vysoké hodnoty D-dimerů signalizovat? S doktorkou z hematologie jsem mluvila bohužel jen telefonicky a nejsem moc moudrá. Mám moc veliký strach o miminko a bojím se, jestli nemůžou D-dimery způsobit miminku za ten týden než půjdu na další odběry nějakou újmu. Moc Vám děkuji za odpověď a omlouvám se za dlouhý dotaz. Kamila

Odpověď odborníka:

Vyšší hladiny D dimerů se vyskytují při stavech s vyšším srážením krve, tzn. trombosy, infarkt myokardu apod. V těhotenství je samozřejmě na prvním místě vždy nutné zkontrolovat, jestli tyto stavy nepostihují plod ( cévy pupečníku) - což asi ve vašem případě je v pořádku. Ale nesmí se zapomínat na cévy v dolních končetinách, zvláště v případě, že popisujete bolesti v lýtku. Doporučovala bych neodkládat ultrazvukové vyšetření hlubokého žilního systému dol. konč. k vyloučení trombosy.Samotné D-Dimery miminku uškodit nemohou.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: