Dá se získat mononukleóza od dítěte?

Dobrý den, byla jsem po nemoci na krevních testech a paní doktorka mi řekla, že jsem pravděpodobně prodělala mononukleozu. Ráda bych se zeptala, zda se výsledky mohou mýlit. Zda je možné se nakazit od dítěte???? Mám tříletého syna, který začal chodit do školky a je skoro pořád nemocný. Nebo zda se nemoc přenáší jenom polibky. Mám nového přítele, se kterým jsme se opravdu asi před měsícem políbili. Nemocný nebyl a není...může být jen "přenašeč"? Nerada bych ho z něčeho "obvinila" :( Je pravda, že jsem měla teď náročnější období a byla ve stresu...dítě pořád nemocné...Dříve jsem prodělala i pásový opar, takže jsem asi náchylnější...Děkuji za odpověď PS: nemůžu nakazit své dítě? Paní doktorka mě před něčím moc nevarovala. Jinak v krvi vše ostatní ok...

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Kateřino. Protilátky proti infekční mononukleóze má až 80% dospělých osob, většina z nich ani neví, že někdy mononukleozu mělo, infekce může totiž proběhnout i bezpříznakově. Spektrum vyšetřovaných protilátek je široké a teprve při zhodnocení všech typů protilátek jsme schopni říci, zda onemocnění proběhlo v minulosti, nebo zda současný infekt byl infekční mononukleozou. Čili pokud Vám Vaše lékařka sdělila, že jste pravděpodobně prodělala infekční mononukleozu, je možné, že už to bylo dávno. Protilátky z krve nezmizí, zůstávají v krvi jako "otisk" toho, že jste infekci někdy měla. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: