Dalekozrakost u 5-ti letého dítěte

Dobrý den pane primáři, prosím o Vaši radu. Mám 5-ti letou dceru (v lednu jí bylo 5 let) a oční lékař jí po týdenním rozkopávání očí zjistil vadu - dalekozrakost a předepsal jí brýle do dálky pravé oko +1,0, levé oko +0,5 (vyplněno na předpise pouze sféra dioptrie). Pan doktor říkal, že brýle musí nosit pořád a možná se to během cca 10-12 roku upraví. To je vše, co mi k tomu řekl. Prosím, mohl byste mi vysvětlit přiloženou zprávu, kterou mi pro pediatra napsal, nerozumím jí vůbec a ráda bych se dozvěděla konkrétnější informace. A dále by mne, pane primáři, zajímalo, co se stane, pokud dcera brýle nosit nebude, zda nastanou nějaké komplikace, zatím brýle odmítá. Není možné třeba to oko posilovat zakrýváním oka zdraveného? Nevím, co s tím, sama jsem nosila brýle, nyní dávám přednost čočkám, jsem krátkozraká a nedokážu si představit, že by malá nosila brýle již v tomto věku, jsem přesvědčena, že jakmile nasadí brýle, budou se dioptrie postupně zvyšovat. Vůbec u ní řádné prvotní příznaky špatného vidění na blízko nepozoruji, ráda si hraje s drobnými předměty, nezaostřuje, nekreslí "nosem", je soustředěná. Moc Vám předem děkuji. Rajlová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je jistě škoda, že jste na tyto otázky nezeptala hned lékaře, který vyšetřoval Vaši dceru a který by Vám jistě poskytl dostatek informací, ketré se týkají konkrétně Vaší dcery. Ze zprávy vyplývá, že Vaše dcera je jen mírně dalekozraká, nešilhá a ostatní oční nález je normální. Pokud člověk vidí dobře, tak při pohledu do dálky není třeba zaostřovat pomocí očních svalů, při pohledu do blízka ano. Při dalekozrakosti však je potřeba zaostřovat již při pohledu do dálky a tato činnost může být spojena se šilháním nebo i tupozrakostí. Záleží samozřejmě na velikosti vady, ale neplatí to vždy. Jelikož děti mají značnou schopnost pomocí svalů překonat i velkou dioptrickou vadu, nemusí mít zpočátku žadné potíže s viděním. Brýle při dalekozrakosti se tedy nosí i proto, aby se eliminovala námaha očních svalů a vytvořily se předpoklady pro přímé postavení očí. Je pravdou, že tak jak dítě roste, tak dalezrakost se spíše zmenšuje a dítě z ní tedy může "vyrůst". Jiným problémem je tupozrakost, kterou je nutné léčit nejenom brýlemi, ale i specialním očním cvičením. Předpokládám, že při následných kontrolách u Vašeho očního lékaře, se v případě potřeby bude řešit i toto. Přeji hezký den.

prim. MUDr. Radan Zugar
prim. MUDr. Radan Zugar

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční centrum Praha, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x