Další operace endometriózy

Před rokem a čtvrt jsem byla na operaci endometriózy, kde mi diagnostikovali Endometriosis ASF stage III. Operační nález: Děloha normální tvaru a velikosti, vpravo ovarium volné, normální velikosti a struktury, tuba štíhlá, volná, vlevo ovarium hraniční velikosti s drobným endometriomem, pevně fixované k lateroperitoneu, k ovariu je dále částečně fixováno rektosigmoideum, dále je rektum pevně fixované k levostrannému sakrálnímu vazu, kde je také u jeho inserce k děložnímu čípku cca 1 cm tuhé vazivové ložisko endometriozy, dále ložiska endometriozy v C. Douglasi a na přední plice močového měchýře a dále drobná jizevnatá ložiska vpravo na peritoneu subhepatálně. 3/4 roku beru Visanne, ale zatím s žádným zlepšením. V pondělí mi byla doporučena další operace, kde by odstranili cystu (endometriom) na levém ováriu, které je zvětšené (47x44x40) a s centrálně v.s. endometrium s echogen. mléčné sklo v prům. 40x35x33 mm... a také by odstranili ložisko, které je uložené v RVS - kde je hmatná tuhá resistence 3x1 cm v průměru zasahující oba zadní vazy, výrazně palpačně bolestivé, děloha omezeně pohyblivá, vlevo fixované zvětšené ovarium... a samozřejmě i další uzlíky atd. spojené s endometriózou. Bylo mi řečeno, že z důvodu indurace v RVS je možné, že bych po operaci měla na nějakou dobu vývod, kterého se osobně opravdu bojím, jelikož je s tím spojeno prý hodně dalších rizik. Chci se zeptat, zda byste mi operaci doporučil stejně jako můj lékař nebo ne. A zda cysta, která je vlevo na ovariu, je přímo vevnitř či pouze na stěně ovaria a zda je problém, že je ovarium takto zvětšené? Co si myslíte o možnosti vývodu na určitou dobu a jaké rizika s tím přesně souvisí? Mockrát Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Endometriózu bohužel zatím jinak, než operativně řešit neumíme. Visanne je účinný lék, který ložiska zmenší, aby se pak snadněji operačně odstranila. Váš nález patří k těm rozsáhlejším, kde je operační řešení na místě. Neuvádíte nic o tom, zda děti již máte a nebo zda graviditu plánujete, což je také rozhodovací kriterium. Gravidita mimo jiné má na endometriózu "léčivý" účinek. Endometrióza na vaječníku bývá většinou uvnitř. Zmínka o vývodu souvisí s tím, že máte další ložiska, která jsou v RVS= rekto-vaginálním septu ( přepážka mezi konečníkem a pochvou). Pokud se tato ložiska budou odstraňovat, pak se operuje v těsné blízkosti konečníku a někdy je skutečně nutné dočasný vývod zavést. Není to ale vždy, spíše v ojedinělých případech. Je dobré, že Váš lékař na to myslel a předem Vás upozornil. Vývod bývá většinou dočasný, na cca. 6-8 týdnů.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x