Další otěhotnění po léčbě a těhotenství - endometrioza

Dobrý den, po roce a půl marné snahy o otěhotnění, mně v listopadu 2009 byla laparoskopicky odstraněna endometrioza. Po té jsem hned v lednu otěhotněla a v září se mi narodil syn. V současné době kojím. Rádi bychom ale další dítě v co nejkratší době. Chci se zeptat, zda bude (samozřejmě po ukončení kojení) nutné opět podstoupit laparoskopii nebo je možné otěhotnění tentokráte i bez ní. Mohlo těhotenstvím dojít ke změně situace? Předem velice děkuji za váš názor. Radka

Odpověď odborníka:

Vážená Radko, v případě, že nemáte obtíže, není důvod podstupovat další laparoskopii. Těhotenství vede k vymizení ložisek endometriozy.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: