Darování plasmy a test na hiv

Mám dvě otázky. 1) Je možné při dlouhodobém darování krevní plazmy aby se v těle snížil nebo vymizel počet protilátek proti např. HIV tak že je pak nedetekovatelný testem na protilátky např ELISA? 2)V příloze posílám výsledky imunologického testu na buněčnou imunitu, došlo ke změně či malému poklesu CD4+ T lymfocitů?

Odpověď odborníka:

K významnému snížení hladiny protilátek ani při pravidelném darování nedochází (to by jinak darování nebylo příliš bezpečné...), čili falešnou negativitu ELISA testu nelze předpokládat. Ke druhé části dotazu - ano, došlo k mírnému snížení hladiny CD4 lymf. Vzhledem k tomu, že nevím, proč Vám byl daný test prováděn k tomu víc nelze říci...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: