Davivy kasel

Asi 3 dny me trapi davivy kasel, zni trochu jako hluboky "stekot", jsem schopna takto kaslat treba i 10 min v kuse, k tomu se mi dnes pridalo i jako kdyby "lechtani" na zadech v okoli lopatek, ovsem toto lechtani nemuzu ovlivnit, protoze je zevnitr. Citim i jak me to simra kdyz se zhluboka nadechnu, teploty nemam, ani v krku me neboli a nikdy jsme timto "lechtanim" netrpela. Uz si nevim rady. Dekuji Kristyna.

Odpověď odborníka:

Kašel je reflex, kterým se obecně dýchací cesty snaží zbavit nečistot. Neznám Váš zdravotní stav a nemám možnost Vás vyšetřit, takže takto v rámci internetové poradny bohužel nemohu vyslovit žádnou diagnosu. Nicméně v první řadě bych určitě pomýšlela na běžnou infekci dýchacích cest spíše virového, případně bakteriálního původu. Lechtání/bolest v oblasti lopatek může být známoku buď souběžného dráždění či zánětu pohrudnice, nebo také jen namožení svalů od úporného kašle. Pokud nemáte teploty a necítíte se celkově schvácená, můžete zkusit kašel potlačit léky na suchý kašel, které zakoupíte bez receptu v lékárně (Stoptussin, Robitussin, Thymomel, Sirup MedDex Vic aj.). Z "babských" receptů se nejčastěji doporučuje cibulový sirup ev. čaj. Při léčbě nezapomínejte na dostatek tekutin, zvlhčování vzduchu v místnosti (může použít i aromalampu s pár kapky eukalyptového nebo levandulového oleje), lze zkusit inhalace třeba s Vincentkou. Nezmizí-li kašel do několika dnů, max. do týdne, navštivte svého lékaře, aby přesně určil jeho příčiny.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: