Dávka ozáření při digitálním rentgenu

Dobrý den, musel jsem akutně navštívit jiné zdravotnické zařízení s bolestí zubu, než pravidelně docházím. Ujal se mne zdravotnik s titulem MMDr. mimo jiné mi dělal 7 x rentgen zubu. Měl jsem z toho obavy, když se pořád nedařilo zobrazit na snímku potřebný zub. Prý to nevadí, když se jedná o digitální rentgen. Na snímku byly uváděny hodnoty okolo 35mGy x cm2, 0,1s celková dávka byla tedy asi 250. Jedná se už o škodlivou dávku ? A za jak dlouho mohu jít na další rentgeny u svého stomatologa, který bude v léčbě pokračovat ? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Honzo7! Titul MMDr. neznám a není ani v zákoně o vysokých školách (č. 111/1998 Sb.) - absolvent lékařské fakulty stomatologického směru může použít titul MDDr. Z uvedených informací nespočítám ozáření. Vy jste něco spočítal, ale silně pochybuji, že byste i mnohonásobným opakováním zubního rentgenu obdržel radioaktivní důvku 250 mSv. Vše proberte se svým zubním lékařem nebo i rentgenologem. Nemyslím si, že byste se měl urputně vyhýbat ještě jednomu snímku, bude-li to žádat ošetření. Na druhou stranu, podobné "filmování" se už stěží bude opakovat.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
 
Naposledy čtené: