Dávkování atb při zánětu středního ucha

Prosím Vás o radu, či Váš názor.Před týdnem jsme byly se synem na pohotovosti ORL s akutním zánětem středního ucha. Syn bez teplot, bez rýmy, pouze bolest ouška. Provedena paracentéza, nasazen pamycon kapky do nosu a ouška. Z ucha nic neteklo. Za dva dny opět bolest ouška , tentokráte toho druhého, pravého, opět návštěva ORL pohotovosti, provedena paracentéza a nasazen prý jen pro jistotu OSPAMOX 250mg 5ml á12 hod. Pamycon vysazen. Ještě ten den večer začala téct z ouška, které bylo pícháno jako první žlutá průhledná tekutina, výtok přetrvával 4dny. Stále bez teplot a rýmy. Včera kontrola u obvodní ORL, bubínky blednoucí, celistvé, paní doktorka se podivovala nad dávkováním OSPAMOXU (syn má 15kg), prý je to nízká dávka, ale přesto toto dávkování ponechala a máme brát ještě alespoň tři dny. Zajímá mě, zda v případě takto nízkého dávkování by byl zánět dobře přeléčen, zda pokračovat v užívání OSPAMOXU má smysl,pokud jsou dávky nízké. Včera také tympano křivka u obou oušek typu B - kontrola za tři týdny.Jen mám obavy, aby se špatným přeléčením něco nezanedbalo a nedošlo k trvalému poškození sluchu. Velice děkuji za Váš názor, či zkušenost. S pozdravem. Skřivánková M

Odpověď odborníka:

Paní Marie,
volba antibiotika byla na případný akutní hnisavý středoušní zánět provedne správně, ale dávkování tohoto antibiotika musí být po 8 hodinách, jinak se nedosahuje dostatečné dávky a efektivity. Nicméně je možné, že hnisavý středoušní zánět, ke kterému patří horečky a hnisavý výtok z ucha, vůbec neproběhl, v takovém případě ani volba antibiotika ani poddávkování nehraje zásadní roli. Vy nad tím ale moc nešpekulujte, rozhodující je, jestli se syn zlepšuje. Pokud nemá bolesti, nemá výtok z uší, nejsou horečky, bubínky jsou podle vyšetření lékaře celistvé, můžete být v klidu. Jeden středoušní zánět (léčený nebo neléčený) většinou sluch nijak nepoškodí. Pěkný den.

MUDr. Michal Černý
MUDr. Michal Černý

Specializace: Ušní, nosní, krční

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Sexuální výchova: Masturbace u dětí
Články: Sexuální výchova: Masturbace u dětí
Masturbace je normální...
Škodí repelenty dětem?
Články: Škodí repelenty dětem?
Ochránit naše nejmenší před...
Létejte bezpečně – s flavonoidy!
Články: Létejte bezpečně – s flavonoidy!
Sezení v klidu a zabývání...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Ischemická choroba srdeční
Články: Ischemická choroba srdeční
Co měl lékař na mysli, když...
Vyšetření děložního čípku
Články: Vyšetření děložního čípku
Vyšetření děložního čípku...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: