Dávkování warfarinu

Dobrý den, mám starosti s mým mužem,je dvakrát po mrtvici a začal brát warfarin 5mg.Já jej sama beru již dlouhá léta/tromboza/ a nelíbí se mi dávkování jeho lékaře.Před 14 dni měl výsledek krve 1,75-bral 1-1-1-1,5,ted bral 14 dní 1-1-1,5 a výsledek dnes byl 1,52. Warfarin začal brát z toho důvodu,protože upadl a měl něco s kyčlí-ležel v nemocnici. Děkuji Vám za odpověd. Jana

Odpověď odborníka:

Bude nutné dávkování warfarinu navýšit. To už se při minulé úpravě (před 14 dny) stalo, pokud chápu správně zápis dávkování, ale efekt se zatím neprojevil. Nemusí se jednat o chybné dávkování, ale někteří pacienti na warfarin reagují odlišně, než by se dalo očekávat. Každé balení warfarinu navíc může působit trochu jinak, warfarin je směs dvou různě aktivních forem a obsah není úplně standardizovaný - pokud by tomu tak bylo, nebylo by nutné kontrolovat výsledky (tzv. Quickův test neboli INR). Nepodaří-li se nastavit vyhovující dávkování, bude Váš manžel kandidátem na užívání nových antikoagulancií (např. Xarelto) - jde o nové léky, které je možné podávat bez kontrol krevních výsledků, podává se fixní dávka, jsou zatím vzhledem k výši nákladů pro pojišťovnu určeny hlavně pro tyto případy.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Léky na alergie jsou bezpečné i v těhotenství
Články: Léky na alergie jsou bezpečné i v těhotenství
V dnešní době je zhruba 20...
Nepodceňujte vyrážku. Může být projevem alergie.
Články: Nepodceňujte vyrážku. Může být projevem alergie.
Alergie mívá různé projevy...
Zlikvidujte zánět kloubů správným jídlem
Články: Zlikvidujte zánět kloubů správným jídlem
Velké množství závažných...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Cestujete daleko? Pozor na poruchu jet lag!
Články: Cestujete daleko? Pozor na poruchu jet lag!
Lidské tělo má "vnitřní...
Protistresové desatero vás dostane (opět) do pohody
Články: Protistresové desatero vás dostane (opět) do pohody
Všichni to dobře víme a...
Čtyři cviky pro bolavá záda
Články: Čtyři cviky pro bolavá záda
Bolesti zad patří mezi...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: