Dědičnost hodgkinova lymfomu

Dobrý večer.Chtěl bych se Vás zeptat zda-li je možné, že bych mohl být onkologicky nemocný ( oba prarodiče zemřeli na rakovinu (tl. střevo) a letos i starší bratr(hodgkinův lymfom)). Vím, že to může/ je moje domněnka , ale i tak mám obavy. Díky F.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Filipe. Onkologické onemocnění je ve Vašem věku vzácná věc a v případě nádorových onemocnění krve a lymfatické tkáně (jako je Hodkg. lymfom) nebývá silně vyjádřená dědičnost. Karcinom tlustého střeva je jeden z nejčastějších nádorů, v případě výskytu v rodině je třeba hodnotit zda se objevuje často a hlavně v jakém věku. Doporučuji Vám celkovou preventivní prohlídku u praktického lékaře, jejíž součástí by mělo být příslušné orientační vyšetření zaměřené na možné nádorové onemocnění (tělesné vyšetření se zaměřením na uzliny, varlata, kůži, břicho...) a vyhodnocení rizik, která vyplývají z Vaší rodinné anamnézy. Podle ní pak lze naplánovat další testy (např. časnější provedení "preventivního" vyšetření tlustého střeva, než se doporučuje obecně).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: