Dědičnost roztroušené sklerózy

Dobrý den. Moje babička i její dcera (tedy moje mamka) mají roztroušenou sklerózu. Pochopitelně u mě vznikají obavy, aby nemoc nepostihla i mě. Je mi 21 let, v 18 letech jsem podstoupila magnetickou rezonanci, která byla v pořádku. Měla bych magnetickou rezonanci preventivně navštěvovat častěji, aby se na případnou RS přišlo včas? Nebo se dá nějaký jiným způsobem zjistit, zda nemoc čeká i mě? Pokud by tomu tak mělo být, ráda bych co nejdříve začala řešit její následky, než by se nemoc více rozvinula. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, preventivní vyšetření magnetickou rezonancí se u osob, kteří mají v rodinné zátěži roztroušenou sklerosu, neprovádí. Pokud byste neměla žádné potíže, ani by nebyla event. léčba indikována, pojišťovna v takových případech léčbu zatím nehradí. pravděpodobnost onemocnění je sice vyšší než v běžné populaci, ale jisté, že onemocníte na 100% není. Měla Vaše babička roztroušenou sklerosu skutečně diagnostikovanou - tzn. prokázanou MR mozku a pozitivními oligoklonálími pásy v likvoru ? před érou magnetické rezonance se roztroušenou sklerosou označovalo vše, pro co nebylo v neurologii vysvětlení a co zapadalo do příslušného obrazu. Pokud píšete, že RS má i maminka, tam předpokládám, že je diagnosa již klinicky jistá. Takže pokud budete mít potíže, které by s RS mohly souviset, navštivte neurologa. Ale nestresujte se dopředu. Přeji Vám štěstí.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: