Dědičnost srdeční vady

Dobrý den, můj přítel má od střední školy zjištěnou bikuspidální aortální chlopeň s nedomykavosí. Na internetových lékařský stránkách (už nevím jaké to byly) jsem četla, že tato vada je dědičná. V jeho rodině nikdo s touto vadou není a dočetla jsem se, že může dojít k mutaci a se objeví. Do budoucna s přítelem plánujeme svatbu a děti a ráda bych se zeptala zda je tedy bikuspidálná a. chlopeň dedičná vada (nikde jinde jsem informaci o dědičnosti nedohledala)? Dále by mě zajímalo jaká je pravděpodobnost, že naše děti budou mít nějaké srdeční potíže když i já mám mírnou mitrální nedomykavost, zda k srdečním vadám vedou genetické předpoklady či z jaké míry? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Pokud vím tak přesná genetická vada zodpovědná za dvoucípou chlopeň popsaná nebyla. U mitrální nedomykavosti (která je běžná) taky né. Takže na dotaz možného dědění u Vašich budoucích potomků nelze odpovědet přesne. Jisté riziko tu asi bude. Nicméně vadu lze rychle objevit, není problém ji sledovat v čase a ev. včas(při zhoršení) operačně řešit. Ve Vašem případě si myslím, že zde není důvod nemít děti. S pozdravem

MUDr. Branislav Holman
MUDr. Branislav Holman

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní ambulance, Praha 3

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: