Defekt av septa úplný

Dobrý den, při narození dcery 16.5.2011 byl zjištěn defekt AV septa úplný-defekt síňového septa t.primum a méně významný komorový defekt. Tč. málo významná mitrální a trikuspidální regurtigace. Srdeční vada charakteru necyanotické zkratové srdeční vady. Dle echokardiografie: odd/VT.:AVSD/C.ASD I+méně význ. VSD subAO cca 4 mm s LPz/gr. 10 torr.FOA/LPz MI 1,-2,st. TI 1,st. COA/PDA 0. MVan:10,7mm/89% PW 3,2mm/94% LVd 16,8mm/93% SF 0,42 AOan.:6,8mm/77%. Dle EKG: sin. r.Pr 0,10 osa-60st. LAH. IBPR/QRS 98ms. Volt. rovnováha obou komor s dominancí pravé komory. Norm. repol. f. Zajímalo by mě, jaký operační zákrok je pro tuto vadu vhodný (zda postačí ,,deštník" vedený přes třísla nebo bude nutná ,,záplata" provedená přes mimotělní oběh) nebo je naděje, že se to ještě samo zacelí? A dále v jakém věku dítěte je popř. operace vhodná. Dcerka nechce jíst, hodně se u jídla zadýchává, někdy mám pocit, že se skoro dusí, když pláče je celá fialová atd. Nerada bych aby nemoc dále progradovala a připojily se k tomu další problémy nebo se staly chronickými. Navíc vzhledem k této vadě děti neprospívají a tomu chci samozřejmě předejít, proto pokud bude operace nutná, přivítala bych ji co nejdříve to bude možné. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na Váš konkrétní dotaz Vám nemohu dát přesnou odpověď. V České republice jsou všechny děti, včetně novorozenců, s vrozenými srdečními vadami, soustředěny do péče Dětského kardiocentra v Motole. Vzhledem k tomu, že jste z Praha, tam pravděpodobně i Vaše dcera již byla vyšetřena. Dětské kardiocentrum patří ke špičkovým světovým pracovištím v tomto oboru, proto byste odpověď na dotazy měla čerpat tam. Nejsem pediatr ani dětský kardiolog. Bezprostřadně po narození se operují pouze děti s kritickými vadami, které by jinak nepřežily, naopak s nerozpoznaným defektem síňového septa žili dříve pacienti po desetiletí zcela bez obtíží. Odhadoval bych tedy, že na operaci se nebude pospíchat, bude-li vývoj dítěte v jiných oblastech uspokojivý. Uzávěr defektu okluderem u defektu typu primum není možný, operace bude nutná. Drobné defekty komorového septa se někdy uzavřou spontánně, pokud ne, bude korigován při operaci defektu síňového septa. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x