Defekt sínového septa

Vážený pane doktore,po prodělané CMP v prosinci 12/2010 jsem po mnoha vyšetřeních podstoupil uzáver defektu septa síní katetrizací - okluderem.Vše proběhlo bez komplikací,bylo mi sděleno , že cca po 7 dnech domací rekonvalescence se mohu věnovat veškeré činnosti bez omezení.Nyní jsem cca měsíc po operaci po shruba týdnu jsem začal s pomalou zátěží v podobě procházek od jednoho k dnešním cca 7km denně či např. jízdě na kole cca 10 km denně.Muj dotaz zní zdali v takto krátké době se mohu věnovat temto činnostem opravdu bez omezení.Občas pocituji jakýsi tlak na levé straně hrudníku ,tlak mám v normě cca 130/70 ale tepy kolísají ve velkém rozsahu někdy v klidové poloze 70tepu/minuta , jindy až 110 tepů /minuta v klidové poloze.Děkuji pane doktore mnohokrát za Váš názor a případnou radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě můžete pokračovat v rehabilitaci a prodlužovat procházky i délku jízdy na kole. Součástí vyšetření před zavedením okluderu by mělo být i vyšetření věnčitých tepen a pokud na nich následně nebylo intervenováno, lze odvozovat, že nález je v pořádku a bolesti na levé straně hrudníku nemají srdeční původ. Ohledně kolísání srdeční frekvence se obraťte na svého kardiologa s požadavkem 24-hodinové monitorace EKG (Holter), po 10 minutách klidu by krevní tlak i srdeční frekvence měly být pokaždé přibližně stejné (platí pro sinusový rytmus). EKG monitorace vyloučí záchvatovitou formu srdeční arytmie - některé typy mohou být příčnou CMP a v takovém případě je na místě antikoagulační léčba (léky ani přípdné další choroby jste ve svém dotazu neuvedl). S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x