Deformace pupíku po operaci pupečí kýly

Dobrý den, před 4 týdny jsem byl na operaci letité pupeční kýly (asi 1cm). Operace byla provedena jedním řezem po horním okraji pupíku (délka asi 2.5cm). Jsem za operaci rád, beru ji jako dlouhodobé řešení v zájmu mého zdraví a dodržoval jsem tedy pečlivě předepsaný klidový režim/omezení námahy v podstatě pouze na chůzi. Několik dní po vytáhnutí stehů jsem se však ráno vzbudil a našel pupík částečně deformovaný. Levá strana vnitřku pupíku velmi lehce vystoupila (jakobych měl stále pupeční kýlu, avšak v daleko menší míře - oblast v průměru asi 4mm vystoupila o asi 2mm) + pravá polovina oblasti pod jizvou se uvolnila (předtím pupík držel z horní strany po celém obvodu jizvy) - pro lepší představu přikládám foto: http://www.anony.ws/image/DcDe Zašel jsem tedy na konzultaci za svým operujícím lékařem, jelikož jsem měl obavu, jestli se kýla nevrátila. Uklidnil mne, že rozhodně ne a že jde pouze o kosmetickou záležitost, která mohla být způsobena uvolněním stehu ve vrstvě podkožního tuku. Zárověň však prý mohlo jít o přirozené pracování jizvy, která se usazuje až půl roku (tedy nejen 6-8 týdnů, po které se mám vyhýbat maximálnímu zatížení břišních svalů). V podstatě mi tedy doporučil příliš to neřešit a případně se stavit za onoho půl roku. Přijde mi to trochu trapné, zatěžovat tímhle náš zdravotní systém, ale pravda je, že mi takto lehce zdeformovaný pupík vadí (tedy pouze uvolnění pravé části pod jizvou, drobné vystoupení vnitřku pupíku beru s klidem). Zřejmě je to malichernost/povrchní starost, ale pokud mám mít pupík třeba ještě dalších 50+ let, chtěl bych ho mít po zbytek života rád a nepřidávat jej na seznam věcí přispívající k případnému negativnímu body image . ) Zajímalo by mne tedy, zda bych měl tedy skutečně onoho půl roku počkat a řešit případnou drobnou kosmetickou operaci až potom či zda je možné to vyřešit i dříve. (Pravidelně sportuji a do dvou tří měsíců mne čeká dlouhodobější pobyt v zahraničí, takže i proto bych byl rád za vyřešení (a související prodloužení klidového režimu) raději dříve než později.) Díky za váš čas!

Odpověď odborníka:

Milý Vladimíre, dle fotografie se opravdu nejedná o recidivu pupeční kýly. V tomto ohledu bych zcela důvěřovala Vašemu operatérovi. Faktem je, že jizvy vyzrávají až 1,5 roku - mění se jejich velikost, barva - což ostatně musíte vědět sám, vzhledem k drobné jizvičce, kterou máte vlevo pod pupkem. Podkoží se šije vstřebatelným stehem, tedy je velký předpoklad, že po jeho rozpuštění si jizva tzv. sedne. Jizvy jde také korigovat laserem, ale nyní Vám na žádném pracovišti tento zákrok neudělají, právě vzhledem výše zmíněnému vyzrávání. Co se týká sportu, po operaci pupeční kýly je doporučeno 3 měsíce nezatěžovat břicho. Chápu, že pro člověka pravidelně sportujícího je to dlouhá doba. Vydržte alespoň 6 týdnů od operace, a poté volte cvičení bez zapojení břišních svalů, hlavně přímých. Pozor na plavání, některé styly jsou rovněž pro břicho náročné. V lékarně jsou volně k zakoupení speciální silikonové náplasti či krémy - např Cicatrix, ale jsou dosti drahé. Tedy opravdu bude nejlepší vyčkat. Co bylo patrno z fotografie, o Vaši body image obavy nemám. Hezký den.

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: