Degenerativní změny l páteře,protruze disků l3/4 až l5/s1

Byla jsem poslána na Magnet.rezon.,k lékaři jdu až 11.11.2014.Mám problémy,jsem nedočkavá na vyjádření neurologa proto jsem se obrátila na vás!Jsem po úrazu páteře v dětství,po té skolioza vybočení pravé strany(lázně atd)Bylo mi doporučeno do života cvičení,bez dětí atd.Léta běželi,problémy s páteří nějak zvlášť nebyli,zvládla jsem těhotenství s přibráním váhy o 30kg.Je mi 36 let,před 2lety mi jakoby seklo v zádech při práci(3měsíce mi trnula noha+bolest v bedrech)poté opět bez zvláštních problémů,občasně samozřejmě záda pozlobí,ale zvykla jsem si...Před 2měsíci při pohybu jsem při předklonu se nemohla zpět narovnat!Ve velkých bolestech mi neurolog dal obstřik a analgetika+přidal rehabilitace...cvičení při určitých úkonech nezvládám!Po té navržena MR(mag.rezonan.)Nejsem schopna vydržet delší dobu stát,nejhůř je sezení,předklon...nejlíp je pololeh ale né vždy můžu polehávat!Prosím o vysvětlení nálezu...Siniastroskolioza L pateře se souhl.rotací obratlových těl.Lordoza bederní je přiměřená.Tvar a signál obratlových těl je správný.Páteřní kanál má zvyklou šířku.Intervertebrální prostory nezúžené,signál disků je snížený.Degenerativní změny s předními a dorsolaterálními osteofyty.Artikulační fasetyin kloubů s artrózními apozicemi.ligg.flava nejsou zesílená.Laterální recesy nejsou redukované šíře.Při vyšetření neprokazujeme paradiskální změny změny typu endplate disease Modic.Signál míchy,kaudy a mišního moku je normální,bez ložiskových změn.Foramen pro L5 je diskogenně redukován. Cirkulární protruze disku L3/4-2,4mm,L4/5-3,3mm,L5/S1-2,9mm Děkuji za vysvětlení,s pozdravem Dana

Odpověď odborníka:

Mám-li spolehnout na Váš popis obtíží a popis MR, doporučil bych Vám po zklidnění bolesti znovu fyzioterapii a rovněž redukci hmotnosti. Popsané změny na páteři bolesti vysvětlí, podle popisu ale není žádná tak zásadní, aby bylo potřeba ji řešit operačně. Obstřiky, analgetika a při úspěchu, tj. zmírění bolesti, fyzioterapie a změna životního stylu. Zní to příliš obecně, ale opravdu to funguje. Jen v případě, že neurolog prokáže i špatnou funkci nervového systému, pak je třeba postupovat opatrněji, případně konzultovat další postup i s neurochirurgy.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: