Délka rekonvalescence po ask a následná plastika lca

Dobrý den, před pěti dny jsem byla na ASK kolene po prodělaném úrazu. Diagnóza byla: chondropatie CMF a plata tibiae 1. až 2. st a st.p.parc.rpt. LCA. Bohužel lékaře jsem viděla asi dvě minuty kdy mi přišel vytáhnout dren a jediný můj dotaz, který jsem stihla položit odpověděl při odchodu. Dle fyzioterapeuta mi byla zpráva přeložena tak, že jsem měla defekt na chrupavce, který byl zbroušen a mám natržený přední zkřížený vaz. Ráda bych Vás požádala o odpověď na několik dotazů k výše uvedenému. Ráda bych si pořídila nějakou kloubní výživu. Narazila jsem na Colafit. Je vhodná při výše uvedeném? Případně co byste doporučoval? Také by mě zajímala předpokládaná doba rekonvalescence po ošetření chrupavky, zejména jak dlouho je potřeba odlehčovat nohu při chůzi, případně jak dlouho může trvat rehabilitace. (chápu, že je to individuální, ale nějaký odhad mi postačí). Další můj dotaz je ohledně bolesti. Dle propouštěcí zprávy bych měla procvičovat pokrčení do mírné bolesti. Když však ležím na zádech a nohu jen nepatrně zvednu, bolest v koleni je příliš velká a nemohu se tedy ani pokoušet ji pokrčit. Nohu nemohu pro silnou bolest ani propnout. Je takováto bolest normální? Dále bych se chtěla zeptat na možnou plastiku LCA. Určitě bych plastiku chtěla. Již před zákrokem bylo koleno dost nestabilní-jakoby propadalo dozadu i když jsem stehenní svaly měla posíleny vzhledem k pravidelnému cvičení-nemyslím si tedy, že se rehabilitací stabilita změní. Nejsem sice profesionální sportovec, ale aktivně se sportu věnuji. Bylo mi sděleno, že o plastice může být řeč nejdříve za půl roku klidně i za rok.Takže můj poslední dotaz je, zda-li je toto standardní postup. Ráda bych ji postoupila hned po rehabilitacích kdy bude noha dostatečně posílena a také abych se mohla naplno věnovat sportu (zejména tenis, squash, běh, tanec, vysokohorská turistika). Mám strach, že bez plastiky si při nestabilitě mohu při sportu lehce vyvrtnout koleno znovu a vaz si úplně přetrhnout, případně přivodit další zranění. Navíc je to pro mě i z důvodu nastavení pracovních plánu lepší chybět v kuse, tedy návazně na prvotní léčbu než teď dva měsíce a po plastice další dva měsíce. Předem velmi děkuji za Váš čas a odpovědi. Příjemný den. Klára

Odpověď odborníka:

Částečné přerušení předního zkříženého vazu, LCA, zde plastika není na místě, jistě záleží na závažnosti rozsahu částečného přerušení, ale i tak se plastika neprovádí, nepřinese zlepšení stavu. Stav chrupavky se bude upravovat postupně, odlehčení kolena je vhodné po dobu asi 4 týdnů. Rehabilitace je plně na místě, dokáže koleno nejen rozdcvičit,ale posílit svaly, které koleno zpevňují především čtyřhlavý stehenní sval. Potravinvé doplňky pro koleno jsou vhodné, ale ne nezbytné. Pokud potíže trvají je vhodné aplikovat do kolena vlastní krevními destičkami obohacenou plasmu, která má stimulační efekt na úpravu chrupavky, metoda ACP nebo PRP. Poradí každý ortoped, nehradí pojišťovna. Podle vašeho popisu by se měl stav postupně nupravit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x