Děložní čípek

Dobrý den, před 14 dny jsem poprvé navštívila svého gynekologa, je mi 17 let a sex.aktivní jsem rok a půl (partner stálý) . Nikdy jsem nepociťovala žádné bolesti či něco podobného, kromě občasného průhledného výtoku. Před 14 dny se mi, ale objevil silný žlutý páchnoucí výtok doprovázený silným svěděním, okamžitě jsem navštívila gynekologa. Ten mě vyšetřil, ultrazvuk, vzal mi stěr a nasadil macmiror 500 a gynoflor . Poté co jsem macmiror dobrala mi pan doktor zavolal abych se dostavila. Dnes mi sdělil že po cytologickém stěru mi byly zjištěny, nějáké změny buněk na děložník čípku, že je to 2 až 3 stádium z 5, tudíž jsem pochopila že by se mělo jednat o předrakovinné stadium. Pan doktor dodal, že věří, že tyto změny jsou pouze díky silnému zánětu (mám dojem, že říkal něco o streptokokovi), který jsem prodělala a předepsal mi znovu macmiror, ale tentokrát 20x 200a to i mému přiteli (gynoflor závádím stále ) . Udělal mi další stěr a řekl že do 14 dnů se ozve s dalšími výsledky a udělá další výtěr poté co doberu další macmiror . Chtěla jsem poprosit jestli si i vy myslíte, že je šance že 2 až 3 stádium může být tedy vážně přeléčeno těmito prášky a zda si myslíte že je šance že tyto změny mohly být způsobené opravdu jen zánětem a není to nic společného s rakovinou? ...Mám velký strach, v rodině nikdy nikdo rakovinu ani nic podobného neměl a já do teď byla vždy zdravá..

Odpověď odborníka:

Dobrý den, stadium 2a 3 z 5 je ještě stará klasifikace / PAP / hodnocení, asi Vám to pan doktor chtěl nějak přiblížit. Další stěr je skutečně lepší vzít po přeléčení zánětu, aby hodnocení nebylo zkreslené. Při opakování suspektního / podezřelého/ nálezu na čípku, je stav nutné sledovat, může být odebrán vzoreček z čípku formou biopsie,Pan doktor při podezření na větší patologii by vás poslal do centra onkologické prevence k dalšímu vyšetření a ošetření. Skutečně záleží na stadiu ev. onemocnění. Léčba Macmirorem má odstranit změny buněk způsobené zánětem, který může výsledky zkreslovat. Teprve pak budou výsedky validní a zvolí se další postup., MUDr.VIlém Jelínek,Gynprofi.

MUDr. Vilém Jelínek, CSc.
MUDr. Vilém Jelínek, CSc.

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynprofi s.r.o., Gynekologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: