Děložní čípek

Dobrý den, předem se omlouvám, že můj dotaz bude dlouhý, ale chci vše co nejlépe popsat. Je mi 23 let a sex. životem žiji od 18 mým jediným sexuálním partnerem byl a je můj manžel. Přes 4 roky jsem užívala HA chloe kterou mi předepsala první gynekoložka u které jsem žádné vyšetření neabsolvovala. Po přestehování do Prahy jsem na první vyšetření (bez cytologie) šla v 21 letech kdy vše vypadalo v pořádku a Chloe jsem užívala dál. První cytologie mi byla odebrána letos v Březnu a byla podle slov pana doktora v pořádku, ale od začátku roku mě trápí pobolívání v podbříšku především na pravo, nepříjemný pocit v kříslech, výtok, špinění někdy i po sexu které jsem občas měla už dřív, bolestivá menstruace. ( ale nejsou to problémy co by byly denního rázu, stejně tak menstruace není každý měsíc stejně bolestivá někdy zcela bez bolesti, vše je prostě občas, někdy jsem bez potýží týdny, dny ale i měsíc, ale je mi to už nepříjemné) Změnila jsem antikoncepci z CHloe na Softinel a po cca 3 měsících na Softin. Od Března jsem prodělala už min. 3 záněty pochvy (výtok s minimálním svěděním většinou však bez) léčeno 2X entizolem, mám varixy na děloze které obcas cítím a v květnu cystu na pr. vaječníku 45 mm. Při poslední prohlídce kterou jsem absolvovala pře 14 dni kvůli špinění mimo menzes, výtoku a občasného pobolívání v podbříšku. Dostala jsem tablety na zavádění,mast a antibiotika na 3 dny po 24 hod. UZ zcela v pořádku. V cytologii my vyšly mírné změny a mám přijít za 6 mesíců pan doktor mi předepsal macmiror complex 500 a vagilac 2x týdně jelikož prý nemám zrovna dobré poš. prostředí. Několikrát my byly dělány krevní a jaterní testy(kvůli pr. laloku jater., ale CT v pořádku pravidelně docházím na sono) krev. a jaterní testy v pořádku. Ještě čekám na výsledky trombo. testu a pro pobolívání v podbříšku především v pravo mi byla doporučena laparoskopie s odstraněním slep. střeva. Jelikož mám i jiné zdrav. potíže, konkrétně jsem za poslední rok často nemocná (3x chřipka, 2x angína, mononukleoza, salmoneloza, Chlamydie pneumonie, zánět dásní, infekce a vůbec zuby ve špatném stavu které prý mohou způsobovat ty gyn. záněty) za tento rok už mám 6 antibiotika.. Jsem objednaná na imunologii, ale zajímalo by mě zda vše spolu může nějak souviset a zda není kontrola za půl roku pozdě příp. zda výsledek nemůže být zkreslený když byl odebírán v době když jsem špinila a ve skutečnosti být třeba horší?Vým že cytologie není nikdy 100% ale připlatila jsem si u lékaře za ThinPrep Pap test který je prý přesnější, ale zase nevím o kolik je lepší než ten hrazený pojištovnou. Mám šílený strach z rakoviny. Nervy pracují o sto šest. A bojím se abych něco nezanedbala v rodině žádné vážné onemocnení nemáme jen vyšší cholesterol. Prestávám věřit doktorům a hned myslím na to nejhorší. Připadám si už jak případ pro psychologa. Myslíte že je tedy možné, že by mohlo jít o rakovinu nebo jen zbytečně plaším....byla by vidět na UZ při pokročilejším stádiu??. Případně zda je postup správný nebo by jste doporučovala ještě nějaké vyšetření? Mockrát děkuji za odpověď a omlouvám se za dlouhý dotaz a popis problému. Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, není zde žádný důvod, abyste přemýšlela o rakovině. Jste mladá žena, v cytologii byly jen mírné změny, předchozí výsledek jste měla v pořádku. Zcela dostačující bude zajít na kontrolu jak Vám bylo doporučeno, tedy za 6 měsíců. Plánovaný postup je naprosto v pořádku a při jeho dodržení nic nezanedbáte. Zkuste nestřídat přípravky antikoncepce, zůstaňte u jednoho, který Vám bude vyhovovat. Vagilact můžete preventivně užívat dlouhodobě. Pokročilé stadium rakoviny (které zcela jistě nemáte !!!) je velice dobře diagnostikovatelné,, vyšetřením i pomocí UZ. Tělo je jeden celek, a tedy souvislost je možná.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Fakta a mýty o revmatoidní artritidě
Články: Fakta a mýty o revmatoidní artritidě
Lidově řečeno revma je...
Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Články: Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Bolest v zádech nebo boku...
Jak rozpoznat mimoděložní těhotenství
Články: Jak rozpoznat mimoděložní těhotenství
Pokud se oplozené vajíčko...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Několik rad, jak lépe snášet práci na směny.
Články: Několik rad, jak lépe snášet práci na směny.
Že jste o takové nemoci...
Zajímavosti o kůži
Články: Zajímavosti o kůži
Co je na kůži zajímavého?
Lupus – složitá diagnóza i léčba
Články: Lupus – složitá diagnóza i léčba
Únava, vyrážka, padání...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: