Děložní čípek

Dobrý den, jsem neuvěřitelný strašpytel a mnohdy mě nahlodá úplná banalita. Jen bych chtěla poradit. Je mi 21 let, v roce 2008 jsem podstoupila očkování Silgard (ještě před započetím sexuálního života). Dosud jsem měla jen jednoho sexuálního partnera, teď jsem již dlouhodobě sama. Předloni na podzim jsem měnila gynekologa (kvůli studiím), asi hned na druhé preventivní prohlídce se paní doktorce při kolposkopii nezdál vzhled děložního čípku, což trvá doposud (mluví o jakémsi bělavém povlaku), cytologie mi vždy vyšla v pořádku (nebo v normě), nevím přesně, zkrátka mi nikdy nevolali, že by bylo něco v nepořádku; přesnou hodnotu cytologie neznám. Má matka prodělala před několika lety plastiku děložního čípku, jednalo se naštěstí o nezhoubný nádůrek. Mám obavy. Na preventivní prohlídky chodím jednou za půl roku, jak mi doporučila paní doktorka. Mohla bych být nakažená HPV i přes to, že jsem byla naočkovaná před první sexuální zkušeností a i přes to, že jsem po dobu, co docházím k nové gynekoložce, neměla žádný pohlavní styk a i přes to, že nemám vůbec žádné jiné problémy(cítím se fit)? Na poslední preventivní prohlídce jsem se paní doktorky vyptávala i na ThinPrep PAP test, ale sdělila mi, že v mém případě si myslí, že zatím není potřeba a prý až bude potřeba, sama mi o tom řekne. Paní doktorce důvěřuji, jen mám strach, aby se něco nezanedbalo. Jestli nemám zkusit návštěvu jiného gynekologa jen za účelem zjištění jiného názoru? Z prohlídek se vždy stresuji už jen díky tomu, že vím, že se paní doktorce dlouhodobě na pohled něco nezdá. Chtěla jsem se jen zeptat, co si o tom všem myslíte vy. Děkuji a přeji příjemný den!

Odpověď odborníka:

Myslím,že se zbytečně stresujete, jste očkovaná, měla jste očkování před prvním stykem jen jednoho partnera,nyní jste single,pravděpodobnost nádoru čípku je skutečně zanedbatelná,pusťte to z hlavy a klidně si užívejte života a zbytečně se netrapte. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
 
Kam dál
Naposledy čtené: