Deniban a vliv na menstruaci

CHCI SE ZEPTAT NA LEKY-DENIBAN SLYŠELA JSEM ŽE MA VLIV NA MENZES ŽE UŽIVANIM ZMIZÍ JAKE MA UČINKY?JE TO PRAVDA? JINAK CHODIM K PSYCHIATROVI MELA JSEM APO-MOCLOB TEDKA PAUZA NIC NEBERU MOHLA BYCH TO ZAČIT BRAT KDYZ SE DOMLUVIM S LEKAREM CHCI VEDET JAKY DENIBAN JE DĚKUJI ZA ODPOVED DAŠA

Odpověď odborníka:

Dle Souhrnu údajů o přípravku (SPC) může Deniban, resp. léčivá látka v něm obsažená (amisulprid) zvýšit hladinu hormonu prolaktinu. Důsledkem může být i vymizení menstruace. Zda je pro Vás přípravek vhodný, musí určit Váš ošetřující lékař. Přípravek je určen k léčbě tzv. dystymie. Toto onemocnění je charakterizováno chronickou depresivní náladou s nedostatkem energie nebo s únavou, sníženým sebehodnocením, špatnou koncentrací nebo obtížemi při rozhodování, pocity beznaděje nebo poruchami chuti a spánku (viz SPC přípravku). V případě, že trpíte tímto onemocněním a dosavadní léčba Vám nevyhovuje nebo nepomáhá, je jistě vhodné užívání tohoto přípravku zvážit. Jako všechny přípravky může mít ale i nežádoucí účinky (kromě vymizení menstruace je možné, že dojde k nárůstu hmotnosti apod., viz PIL k Denibanu na http://www.sukl.cz, sekce Databáze léků v levém sloupečku nahoře, do vyhledávání zadejte název léku) a Váš lékař spolu s Vámi musí uvážit, zda přínos léčby tímto přípravkem je převáží. (nežádoucí účinky se nemusí projevit u každého, jde o riziko, nikoli o objevení se)

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: