Depersonalizace

Dobrý den, už 3roky mám problémy s agorafobii, bojim se jezdit daleko od domu. Také mám kompulzivní poruchu, vždy před spaním opakuju nesmyslné věci, zatahuji záclonu třeba třikrát apod.. jinak neusnu, bojím se že se jinak neprobudím. Beru antidepresiva(citalec 20mg). Před rokem a půl jsem byla 3měsíce doma, nevyšla jsem ani z baráku . Ted už jezdím do školy, ale stále se furt bojím i když to vždy přejde po překonání. Poslední dobou mám takové nepříjemné stavy jakoby odcizení sama od sebe, že to nejsem já. Když na to začnu myslet tak se mi rozbuší srdce a začnu se hrozně bát, musím se nějak zabavit abych na to nemyslela. Na internetu jsem si přečetla že by to mohla být depersonalizace, už dřív jsem si myslela že tohle mám ale přešlo mě to ,ted se hrozně bojím že se mi to nějak začně více projevovat. Nevím jak tomu zabránit. Také nevím jestli to není mím rozhozeným spánkem. Když nejdu do školy tak spím každý den i 12hodin a potom když chodím do školy tak jen 5hodin, piju taky často kávu a beru železo, kapky fytominerály a mám brát ještě vápník, a mám zvýšený cukr. Nemůže to být tím?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je moc dobře, že jste napsala. Je to známka toho, že se o svůj stav zajímáte a chcete ho změnit. Problémy, které popisujete by neměly souviset s léky a přípravky, které popisujete. Mohly by ale souviset s nedostatkem spánku, s velkým stresem i kompulzivní poruchou. Nevím do jaké míry spolupracujete s odborníky( psycholog, psychiatr), ale velmi bych se přimlouvala za co nejužší kontakt s nimi. Určitě by bylo vhodné využití psychoterapie- existují postupy, které by vám mohly zmírnit potíže. Minimálně na vámi přijatelnou míru. Je důležité, abyste byla trpělivá sama k sobě. Přistupovala k léčbě s nadějí, že změna je možná a uvědomovala si, že změny mohou nastat postupně a po malých krůčcích. Přeji vám hodně odhodlání a pevně věřím, že ve spolupráci s lidmi, kteří budou vašim problémům rozumět, se vaše potíže zmírní.

Mgr. Miroslava Hruboňová
Mgr. Miroslava Hruboňová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické poradenství Mgr. Miroslava Hruboňová

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: